Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ziggo hoeft gegevens illegale downloaders niet door te geven

Goed nieuws voor mensen die wel eens illegaal films of games downloaden. Internetproviders hoeven voorlopig geen namen en adresgegevens van downloaders door te geven aan rechthebbende van media.

Ziggo hoeft gegevens illegale downloaders niet door te geven

Illegaal downloaden

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Filmdistributeur Dutch Film Works (DFM) wilde de adresgegevens van mensen die illegaal de film The Hitman’s Bodyguard hebben gedownload van internetprovider Ziggo. De rechter stelde eerder al Ziggo in het gelijk, maar DFM ging hiertegen in hoger beroep. Nu trekt de distributeur opnieuw aan het kortste eind om achter de gegevens van 377 downloaders te komen. 

Privacy

Volgens de rechter maakte DFM onvoldoende duidelijk wat het met de gegevens van de klanten van Ziggo zou gaan doen. De rechter vindt daarom de privacy van de internetters belangrijker.

Het vermoeden is dat DFM met de gegevens illegale downloaders wil beboeten. Volgens de rechter is het dan ook niet te bewijzen of de bezitters van een IP-adres ook de film daadwerkelijk hebben gedownload. Dit kan ook door derden gedaan zijn.