doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Katja: 'Tot aan mijn lippen in de shit!'

Het is vandaag Wereld Toilet Dag. De dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van goede sanitaire voorzieningen wereldwijd. Wie daar over mee kan praten is Katja Schuurman.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Katja: 'Tot aan mijn lippen in de shit!'

In het kader van Wereld Toilet Dag delen we deze tv-klassieker: een dappere Katja ging voor BNN @ Work het gigantische riool van Mexico in. Maar dat liep niet zoals gepland.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Open riool

Katja was voor BNN @ Work in Mexico Stad, waar het gigantische riool gebruikt wordt door 9 miljoen Mexicanen. Soms raakt dat riool verstopt, door een dieren- (of mensen)lijk, of andere brokstukken. Dit moet dan verwijderd worden door duikers. Naast een buitengewoon smerige, is het ook een enorm gevaarlijke klus. Eén van de duikers vertelt Katja dat hij ooit een collega is verloren die in een gemaal terechtkwam en werd meegesleurd. 

Katja blijft daarom voor haar eigen veiligheid in een kooi, maar zal wel in haar duikpak volledig kopje onder gaan om te ervaren wat deze duikers doormaken. Bij het aantrekken van het duikpak leek het vastmaken van de helm al niet van een leien dakje te gaan, iets wat bevestigd wordt wanneer Katja volledig ondergedompeld is: haar duikpak is lek. Gelukkig wordt ze snel naar boven getakeld, maar het kwaad is al geschied: haar helm zit vol met riooldrek. 'Ik zat tot mijn lippen in de shit', schrijft ze er zelf over op Instagram. Wie de beelden bekijkt ziet inderdaad dat Katja's gezicht wordt schoongeveegd, terwijl ze zichtbaar haar best doet om niet over te geven. Eén ding is zeker: dit hadden velen haar niet nagedaan. Wijzelf incluis.

       View this post on Instagram             

A trip down #memorylane : Voor BNN@Work in het riool van #mexicocity #mexico en mijn duikpak was lek! Tot mijn lippen in de #shit ! Nog nooit zo’n stank geroken ?

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman) on

Wereld Toilet Dag

Maar we delen deze tv-klassieker natuurlijk niet voor niets, dat heeft alles te maken met wat voor dag het vandaag is: Wereld Toilet Dag. Deze dag werd in 2008 in het leven geroepen door de Verenigde Naties, omdat er wereldwijd een groot probleem is met de beschikbaarheid over (en kennis van) sanitaire voorzieningen.

Zo hebben er wereldwijd zo'n 2.4 miljard (!) mensen geen toegang tot (schone) schone toiletten, wat resulteert in de verspreiding van ziektes als diarree, cholera en hepatitis. Per dag sterven er bijna 800 mensen aan diarree, veroorzaakt door slechte hygiëne. Organisaties als Humana, het Rode Kruis, Serious Request en Simavi vragen vandaag aandacht voor dit probleem, dat in ontwikkelingslanden de derde belangrijkste doodsoorzaak is. 

Wil jij weten wat je zelf kunt doen? Ga dan hier naar de officiële website van Wereld Toilet Dag. Samen dragen we bij aan een schonere wereld, ook qua sanitaire voorzieningen. 

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Benieuwd naar de beelden van Katja die dapper het riool in gaat? Bij deze:

Laatste nieuws