Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Brabantse Godfather Martien Reuvers wordt uitgerookt

Het is eind december en dus weer de tijd voor rijtjes. Dit keer kijken wij naar de meest populaire artikelen uit ons blad. Met nu, uit november, Martien Reuvers.

De Brabantse Godfather Martien Reuvers wordt uitgerookt

De grote politieactie op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss lijkt voornamelijk gericht tegen Martien Reuvers (48), die door de politie wordt gezien als leider van de grootste drugsbende van Brabant. Hij bracht het er tot nu toe zonder al te veel kleerscheuren vanaf, maar of dit nu ook lukt? Zijn omgeving zwijgt in alle talen: “Bekennen is de politie verwennen.”

Allereerst: waarom noemen wij hem niet Martien R., zoals andere verdachten?

Martien heeft zelf aangegeven dat zijn achternaam gerust voluit mag worden geschreven. “In Brabant kent iedereen de naam Reuvers, iedereen weet wie ik ben.” Komt nog bij dat hij in een van de grootste zaken tegen hem, betrokkenheid bij de beruchte A73-moord, naar zijn zeggen onschuldig was.

Ehm, de A73-moord? 

Daar komen we ze op terug.

Oké. Is Martien familie van Koos en Martin?

Natuurlijk. Een neef. ’t Is allemaal familie. Koos kennen we als de rechterhand van Johan V.; samen waren ze op de plaats delict toen Klaas Bruinsma werd vermoord. Koos en Martin zijn broers. De laatste keer dat ze samen in het nieuws kwamen was in 2014 toen ze samen in een auto zaten en werden achtervolgd door een surveillanceteam nadat ze een stopteken hadden genegeerd en in de sloot belandden.

Martien Reuvers

Wie zijn er bij de actie van woensdag aangehouden?

Martien, zijn zoon Antoon (26) en zijn broer Toon (55). Niet te verwarren met neef Toon, die we kennen we van de A73-moord: daar was hij samen met Martien verdachte; na zijn vrijspraak gaf hij verschillende interviews. Neef Toon is een zoon van Tinus, de broer van Koos en Martin.

Was de actie een succes?

Als je met honderd politiemensen een compleet woonwagenkamp doorspit, kom je altijd wel wat tegen. De buit volgens de politie: acht kalasjnikovs, twee M16-vuurwapens, een stengun, zes vuistvuurwapens. Eén wapen lag in een verborgen ruimte van een auto. In een ondergrondse opslagruimte in het omringend bosgebied werden enkele honderden liters chemicaliën voor de productie van drugs gevonden, honderdduizenden pillen en bijna honderd kilo MDMA-kristallen.

De vondst

En contant geld? In deze kringen houdt men het geld graag dichtbij zich. Het wordt vaak vernuftig verstopt: in gordijnen, de diepvries, in ’t hondenhok.

Er is alleen meegedeeld dat er in één woning een grote hoeveelheid contant geld is gevonden. Hoeveel wordt niet bekendgemaakt. Dan is de vraag: wat is veel? Voor de één 10.000 euro, voor de ander een miljoen. Als het echt veel was, was het bedrag waarschijnlijk wel genoemd. 

Is Martien echt zo groot als justitie hem afschildert?

Zou zomaar kunnen, maar er is wel iets merkwaardigs aan de hand. Ten tijde van de A73-moord – uit 2008, toch al behoorlijk lang geleden – werd al bekend dat Martien zich uit het milieu van de Brabantse drugscriminelen aan het terugtrekken was. Hij zou zich ergeren aan het gedoe: altijd ruzie en te veel incapabele figuren waardoor je veel risico loopt te worden opgepakt voor onbenulligheden. De gedachte was dat hij zich meer op de internationale handel was gaan richten, maar daar heeft de politie hem nooit op kunnen betrappen. Officieel wordt hij nu verdacht van ‘drugshandel op grote schaal, ernstig geweld, intimidatie, het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens’. 

Is er iets bekend over de andere verdachten?

Hen wordt hetzelfde ten laste gelegd. Antoon, zoon van Martien, was pas vier dagen op vrije voeten. Hij was aangehouden als ‘brein’ achter een brandstichting aan de Aengelbertlaan in Oss, die te maken zou hebben met de schietpartij op ditzelfde woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat, waarbij in juni 2018 Peter Netten om het leven kwam. Kaan D. (23) uit Oss werd ervoor opgepakt, maar justitie liet hem in december weer gaan omdat er aanwijzingen waren dat hij zich had laten betalen voor een valse bekentenis. Het Team Criminele Inlichtingen had opgevangen dat Martien hem 1,5 miljoen euro had betaald om zoon Antoon uit de wind te houden. Martien ontkende: hij was bij de schietpartij aanwezig en had nog een poging gedaan het slachtoffer te redden. Martien was boos omdat hij als enige van de aanwezigen werd gefouilleerd en dat de politie tegen familieleden van Peter Netten had verteld dat hij met de moord van doen had. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers diende daar een klacht over in.

Dit is een voorstukje uit ons blad. wil je het hele artikel over Martien Reuvers lezen van Hendrik Jan Korterink? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER, of lees het op Blendle.