Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Peking doet weer handreiking naar Washington

PEKING (ANP/AFP) - China heeft een lijst met in de Verenigde Staten geproduceerde chemicaliën gepubliceerd die zullen worden vrijgesteld van handelstarieven. De aankondiging volgt nog geen week na het akkoord tussen Peking en Washington om de spanning tussen de economische grootmachten te laten afnemen. Het gaat om bepaalde soorten industriële lijm en kleefstoffen, industriële polymeren en soorten paraffine, die te vinden zijn in cosmetica en levensmiddelen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De vrijstelling geldt voor een periode van een jaar, te beginnen op 26 december. Als onderdeel van de gesloten 'fase 1-deal', waar overigens nog geen handtekeningen onder staan, zag de Amerikaanse president Donald Trump af van een geplande nieuwe reeks van heffingen op Chinese producten. China beloofde op zijn beurt aanvullende maatregelen met betrekking tot Amerikaanse goederen op te schorten.

In september kondigde Peking nog vrijstelling aan voor een reeks Amerikaanse producten. Toen ging het onder meer om visproducten en medicijnen tegen kanker. Recent volgde eenzelfde aankondiging voor een deel van de invoer van goederen als varkensvlees en sojabonen. Sinds de handelsoorlog tussen de landen in volle hevigheid uitbrak ruim een jaar geleden, werd het invoertarief op Amerikaans varkensvlees al drie keer verhoogd.

Volgens Peking wordt met de Amerikanen nauw overleg gevoerd over het ondertekenen van het handelsakkoord. Volgens de VS zal China als onderdeel van de overeenkomst de komende jaren minstens 200 miljard dollar meer aan Amerikaanse goederen en diensten aanschaffen. China maakte geen melding van harde doelen, maar wel dat het meer tarwe, rijst, mais, energie en farmaceutische producten en financiële diensten zal importeren.