Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ghani herkozen als president van Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - President Ashraf Ghani van Afghanistan kan zich opmaken voor een tweede termijn als leider van het land. De 70-jarige Ghani kreeg bij de laatste presidentsverkiezingen 51 procent van de stemmen, zo blijkt zondag uit de eerste resultaten van de onafhankelijke kiescommissie. Zijn rivaal Abdullah Abdullah kwam uit op 39 procent van de stemmen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De verkiezingen, die een lage opkomst hadden, werden al gehouden op 28 september. Beide kandidaten eisten toen al de overwinning op, maar de verkiezingscommissie weigerde daaraan toe te geven. "Een kandidaat kan zichzelf niet tot winnaar uitroepen. Wettelijk gezien is dat onze taak", werd toen gezegd. Drie maanden later blijkt officieel dat Ghani nog zeker vijf jaar mag aanblijven als president. In 2014 werd hij voor het eerst gekozen.

Een deel van de hoofdstad Kabul was tijdens de verkiezingen in september op slot. Dit vanwege de angst voor aanslagen. De Taliban dreigden namelijk met zelfmoordaanslagen en raketaanvallen. Uit voorzorg waren 100.000 militairen en agenten op de been.