Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lekkâh warm!

In Panorama’s Jaar in Beeld (die nu in de winkel ligt) blikken we terug op afgelopen jaar. Met nu, uit januari, vreugdevuren.

Lekkâh warm!

Veel te hoge pallettorens, illegale vaten diesel en een stevige wind uit de verkeerde richting: tijdens de nieuwjaarsnacht zijn de vreugdevuren op het strand van Scheveningen allesbehalve vreugdevol. 

Als een vuurregen dalen brandende houtsnippers neer in de straten van Scheveningen. Even verderop, op het strand, woeden twee vuurtornado’s. Tuinen vatten vlam, mensen vluchten naar binnen. In de verte ontploft nog een vuurwerkbom. In de vroege ochtend, bij het eerste licht van 2019, wordt de schade zichtbaar: de stoepen zijn zwart, tuinmeubilair smeult en ruitenwissers zijn gesmolten. “Het is net alsof we naast een uitgebarsten vulkaan wonen,” zegt een buurtbewoonster. Haar buurman heeft de hele nacht met een tuinslang het gras en de planten natgehouden. 

Elk jaar weer is het vragen om problemen met de vreugdevuren in de Haagse stadsdelen Duindorp en Scheveningen, maar dat de strijd om het hoogste vuur van de stad dit jaar zo uìt de klâhwe zâh laupe, om het maar op z’n Haags te zeggen, kan niemand bevroeden. 

Straten in lichterlaaie

Vreugdevuren, waar hebben we het eigenlijk over? Om dat fenomeen te begrijpen, moeten we een jaar of dertig terug in de tijd, naar de jaren tachtig, als het in grote delen van Den Haag een nieuwjaarstraditie is om niet alleen een vuurpijl de lucht in te schieten, maar ook om auto’s in de fik te steken en de straten in lichterlaaie te zetten. Allemaal uit verveling natuurlijk, in combinatie met een voorliefde om de boel te slopen, maar de brandhaarden worden zo talrijk dat politie en brandweer handen te kort komen om alle brandjes te blussen. Vooral in Duindorp en Scheveningen, twee rivaliserende stadsdelen die er een sport van maken om de grootste rotzooi te trappen. Het is een doorn in het oog van de gemeente die met een radicale oplossing komt: maak twee ‘gecontroleerde vreugdevuren’ op het strand, eentje in Duindorp en eentje in Scheveningen, en laat alle pyromanen daar hun lusten op botvieren. De achterliggende gedachte hierbij is dat de rust in de wijken wederkeert, wat jarenlang ook het geval is. Tot dit jaar.

Aangeslagen loopt burgemeester Krikke over de boulevard van Scheveningen. Een vergunning voor de vuren heeft ze nooit afgegeven, zegt ze in een persconferentie. Wel heeft ze duidelijke afspraken met de bouwers gemaakt, al is ze reëel genoeg om te weten dat geen enkele bouwer zich daaraan houdt. Dat gebeurt namelijk al jaren niet. Het is een ingecalculeerd risico, moet ze hebben gedacht, maar dat de gevolgen rampzalig zijn, beseft ze pas als ze de smeulende resten van een roerige nacht ziet. Maar wat moest ze dan? De vreugdevuren verbieden met een vergrote kans op ongeregeldheden in Duindorp en Scheveningen? Het strand hermetisch afsluiten? 

Lees het in Panorama's Jaar in Beeld

Dit is een voorstukje uit ons speciale jaaroverzicht, dat nu in de winkel ligt. Wil je het hele verhaal en alles van 2019 nog een keer doornemen, bestel het magazine dan HIER.