Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Iraaks parlement akkoord met nieuwe kieswet

BAGDAD (ANP/RTR) - Het Iraakse parlement heeft dinsdag een nieuwe kieswet goedgekeurd, een belangrijke eis van demonstranten om verkiezingen eerlijker te maken. Maar de politieke impasse houdt nog steeds de keuze van een interimpremier tegen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Massale protesten houden Irak sinds 1 oktober in hun greep en de veelal jonge demonstranten eisen een herziening van het politieke systeem. Dat beschouwen zij als zeer corrupt en houdt de meeste Irakezen volgens hen in armoede. Meer dan 450 mensen zijn inmiddels gedood bij de protesten.

Dankzij de nieuwe kieswet kunnen kiezers op individuele kandidaten stemmen in plaats van op partijlijsten. Elk parlementslid vertegenwoordigt voortaan een specifiek kiesdistrict in plaats van groepen van kandidaten die hele provincies vertegenwoordigen.

Demonstranten hebben niet alleen een nieuwe kieswet geëist, maar ook de verwijdering van de hele politieke klasse en een onafhankelijke premier zonder partijrelatie. Premier Adel Abdul Mahdi nam vorige maand ontslag onder druk van de straatdemonstraties, maar blijft voorlopig in functie tot een vervanger is aangewezen.