Het was een echte authentieke Hollandse zomerdag toen de rechter uitspraak deed in de zaak Vandros. Dik anderhalf jaar had de zaak geduurd, er waren iets meer dan zestig zittingsdagen voor nodig geweest, maar nu klonk dan eindelijk het oordeel.
Wat was het een circus soms. Tientallen geïnteresseerden stonden op sommige dagen urenlang in de rij om binnen te mogen komen, vooral als Astrid Holleeder op de planning stond. Maar dit circus was niet van de lach, dit circus ging over vijf gevallen van moord en een doodslag.
Willem Endstra
Cor van Hout
John Mieremet
Thomas van der Bijl
Kees Houtman
En de doodslag op Robert ter Haak, die naar alle waarschijnlijkheid ‘meegenomen’ werd in de kogelregen die voor Cor van Hout was bedoeld.
Volgens het Openbaar Ministerie ging het Willem Holleeder om twee dingen: macht en geld. Na de moord op Cor van Hout kwam Holleeder bijvoorbeeld diezelfde avond de erfenis opeisen. En slachtoffer John Mieremet werd eerst vakkundig geïsoleerd en bespeeld door Holleeder. Er zouden Joegoslavische killers onderweg zijn die het op Mieremet gemunt hadden. Ja, ze konden gestopt worden, maar dat zou wel wat gaan kosten. Mieremet betaalde vele miljoenen, die volgens het Openbaar Ministerie allemaal in de zakken van Holleeder en zijn partners in het kwaad verdwenen.
Want Holleeder deed het niet alleen volgens het OM. Hij nam deel, of stond zelfs aan het hoofd van een crimineel driemanschap bestaande uit de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis en de vorig jaar tot levenslang veroordeelde Dino Soerel. Dit trio besliste wie er dood moest en wie mocht blijven leven. Zij hadden de macht en wilden die houden.
De eis
Op 1 maart 2019 werd uitgesproken wat al maanden in de lucht hing. Het Openbaar Ministerie achtte wettig en overtuigend bewezen dat Willem Holleeder opdracht had gegeven voor de vijf liquidaties. Hij is de man die aan de touwtjes trok volgens de officieren Sabine Tammes en Lars Stempher in hun vier dagen durend slotbetoog dat maar liefst achthonderd pagina’s telde. Hij is de man die zich voordeed als een beminnelijk mens, een vrolijke getapte jongen uit de Jordaan die alleen maar anderen wilde helpen, maar ondertussen lieten de heimelijk door Astrid gemaakte opnames een heel ander mens zien, weer volgens het OM. Hij is, kortom, de man die ‘een spoor van ellende, verdriet en ontreddering’ trok door de levens van talloze mensen.
De eis die je wist die ging komen, werd uitgesproken: levenslang.
Deze man mag volgens het OM nooit meer vrijkomen. Omdat hij zijn daden nooit meer mag voortzetten en omdat deze straf recht doet aan het onbeschrijfelijke leed dat hij de familie, de vrienden en de bekenden van de slachtoffers heeft aangedaan.
En Holleeder zelf? Hij verblikte of verbloosde niet bij de eis. Hij bleef stoïcijns, want ook hij had deze moeten zien aankomen. Hij sloot alleen even kort zijn ogen...
Lees het in Panorama’s Jaar in Beeld!
Dit is een voorstukje uit ons speciale jaaroverzicht, dat nu in de winkel ligt. Wil je het hele verhaal en alles van 2019 nog een keer doornemen, bestel het magazine dan HIER.