Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De spookboerderij van Ruinerwold

In Panorama’s Jaar in Beeld (die nu in de winkel ligt) blikken we terug op afgelopen jaar. Met nu, uit oktober, Ruinerwold

De spookboerderij van Ruinerwold

Stephen King in Drenthe: in een verborgen ruimte van een boerderij in Ruinerwold vindt de politie een gezin dat al negen jaar lang in totale afzondering leeft en waarvan niemand ooit het bestaan vermoedde.

Op zaterdagavond 12 oktober stapt een onbekende man café De Kastelein in het Drentse Ruinerwold binnen. Dat op zich is al opmerkelijk. In Ruinerwold, een dorp van amper 4000 zielen, stappen nooit onbekenden het café binnen. Iedereen kent elkaar. De man bestelt een biertje en drinkt het zwijgzaam op. Wanneer hij er nog een heeft besteld, raakt hij aan de praat met kroegbaas Chris Westerbeek en stamgast Jeffrey Scheper. De onbekende stelt zich voor als Jan en woont met zijn vader, zijn jongere broer en zijn vier zusjes in een boerderij aan de Buitenhuizerweg, zegt hij. Al negen jaar lang. Chris en Jeffrey fronzen de wenkbrauwen. Als dat waar is, hoe kan het dan dat zij Jan nog nooit gezien hebben? Jan is geen prater, maar hoe meer vragen hem worden gesteld, hoe vreemder zijn verhaal wordt. Na vijf bier houdt hij het voor gezien. Maar de volgende avond is hij er weer. Hij zoekt werk, zegt hij. En hulp. Chris besluit de politie te bellen. Twee agenten spreken die avond ruim een uur met Jan en zetten hem daarna, rond middernacht, af bij het hek van de boerderij waar hij zegt te wonen.

Een dag later, op maandag 14 oktober, verschaft de politie zichzelf toegang tot het erf. Daar is enige dwang voor nodig omdat de 58-jarige Oostenrijker Jozef B., de huurder van het pand en volgens de gemeentelijke administratie ook de enige bewoner ervan, weigert mee te werken aan het onderzoek. In de boerderij, achter een kast in de woonkamer, ontdekt de politie een verborgen leefruimte en zes mensen. Gerrit Jan van D. (67) ligt op bed, de vijf anderen, jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, zijn naar eigen zeggen zijn kinderen. Een arts stelt vast dat ze, anders dan sommige media later beweren, in goede gezondheid lijken te verkeren. Oudste zoon Jan is er op het moment van de inval niet. Wel wordt in de boerderij een aanzienlijk geldbedrag van enkele tienduizenden euro’s gevonden.

Het café waar de jongen zich meldde.

Het einde der tijden

De regionale omroep is de eerste die lucht krijgt van het verhaal. Op dinsdag 15 oktober om half elf ’s avonds, zo’n 36 uur na de inval bij de boerderij, verschijnt een bericht op de website van RTV Drenthe met de kop: “Vader met zes kinderen zit jaren in kelder Ruinerwold: familie wachtte op einde der tijden.” Wie onder die kop een ronkend en huiveringwekkend nieuwsbericht verwacht, komt niet bedrogen uit. Alle ingrediënten voor het toekomstige filmscenario zitten erin: een afgelegen boerderij die vanaf de weg vrijwel onzichtbaar is, een ontsnapte man die compleet verward een café binnenstapt, een verborgen trap achter een kast, een kelder, een Oostenrijker die Jozef heet, een godsdienstwaanzinnige vader, kinderen van wie niemand het bestaan vermoedt, een dode moeder die misschien wel in de tuin begraven ligt, een politiewoordvoerder die geheimzinnig doet over een ‘gevonden gezin’, het altijd scorende ‘einde der tijden’ en als klap op de vuurpijl deze zin: “De kinderen zouden geen idee hebben dat er ook nog andere mensen op de wereld bestonden.”

Lees het in Panorama’s Jaar in Beeld!

Dit is een voorstukje uit ons speciale jaaroverzicht, dat nu in de winkel ligt. Wil je het hele verhaal en alles van 2019 nog een keer doornemen, bestel het magazine dan HIER.