Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Veelbesproken Nuis mijdt media in schaatshal Thialf

HEERENVEEN (ANP) - Kjeld Nuis is zondag bij de NK afstanden in een bijrol toch aanwezig. De tweevoudig olympisch kampioen (1000 en 1500 meter) meldde zich afgelopen maandag voor de belangrijke driedaagse in Heerenveen af wegens de fysieke gevolgen van een zware griepaanval. De 30-jarige prijzenpakker van Jumbo-Visma laat zich op de slotdag niettemin toch even zien in Thialf. Hij zal rond 17.00 uur op het middenterrein de officiële eerste munt slaan van het Jaap Eden Vijfje.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Zowel bij zijn ploeg als bij de Nederlandse schaatsbond KNSB kwam vanuit de mediahoek diverse verzoeken binnen om even met Nuis van gedachten te kunnen wisselen. Hij is echter niet beschikbaar voor de pers, zo lieten twee woordvoerders weten.

Over Nuis is in de Nederlandse schaatswereld veel te doen. Hij wil op zijn favoriete afstanden via zogenoemde aanwijsplekken, die bij hoge uitzondering worden uitgedeeld aan serieuze titelkandidaten, alsnog deelnemen aan de EK en WK afstanden. Dat zou dan in principe ten koste gaan van de nummers drie op de 1000 en 1500 meter bij de NK. Koen Verweij, die zaterdag als derde eindigde op de 1500 meter en later op zondag ook op de 1000 meter op een podiumplaats mikt, liet al weten dat hij niet van plan is om zijn "verdiende" plaats af te staan aan Nuis.

Jac Orie

"Hij had hier gewoon moeten rijden", bromde Verweij. "Ik zag hem vorige week alweer op het ijs staan. Ook op 70 procent van zijn kunnen had hij hier gewoon goede zaken gedaan."

Volgens coach Jac Orie was Nuis op donderdag 19 december koortsvrij na een zware griepaanval waarbij hij ook last had van voorhoofdsholteontsteking. "Hij heeft vijf dagen lang meer dan dan 39 graden koorts gehad. Dat is heel hard bij hem aangekomen", liet Orie anderhalve week geleden weten. Volgens zijn ploeg is Nuis in de afgelopen periode ongeveer 5 kilo afgevallen. Deelname aan de NK afstanden was niet "verantwoord".

Nuis meldt zich echter zondag toch nog in Thialf voor een toch wel tikje pikant ceremonieel optreden rond de uitgave van het Jaap Eden Vijfje. Volgens zijn ploeg gaat het om een afspraak die al begin november is gemaakt.