Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Thunberg en Attenborough samen op Britse radio

Greta Thunberg was maandagochtend een van de redacteuren van het radioprogramma BBC Today. In haar programma had de Zweedse klimaatactiviste een ontmoeting met Sir David Attenborough, de Brit die bekend is van de vele natuurdocumentaires die hij gemaakt heeft.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Samen bespraken ze hun zorgen over de klimaatverandering. Daarover kwamen ook enkele onderzoekers aan het woord in de uitzending. Volgens de inmiddels 91-jarige Attenborough heeft het Zweedse klimaatmeisje de wereld wakker geschud. De documentairemaker vertelde ook hoe hij al twintig jaar vecht tegen de ongeïnteresseerdheid voor het klimaat bij politici. "Niemand wilde naar mij luisteren", zei de Brit.

Thunberg, die deze week 17 wordt, zei dat mensen zich veel meer moeten verdiepen in de gevolgen van de opwarming van de aarde. Ze heeft het gevoel dat er momenteel wel naar klimaatactivisten wordt geluisterd, maar "dat betekent niet dat er actie wordt ondernomen". "Er moet een omslagpunt komen. Daar wachten we op", voegde ze eraan toe.

Omslagpunt

Ook Attenborough wacht op het omslagpunt, maar hij is er niet zo zeker van dat die er snel komt. "Het is deprimerend dat de regeringen van landen als Brazilië, Australië en de Verenigde Staten gewoon zeggen dat ze niets gaan doen. Er is een elektrische schok nodig. Jij hebt daarvoor gezorgd", hield de Brit Thunberg voor. "Laten we hopen dat die schok effect gaat krijgen."

Zowel Thunberg als Attenborough riepen politici op om ervoor te zorgen dat de VN-klimaatbesprekingen volgend jaar in Schotland succes opleveren en dat regeringen hun nationale klimaatdoelen vorm gaan geven.