Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Coalitiepartners Oostenrijk hebben ambitieuze klimaatplannen

WENEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De aankomende Conservatief-Groene regering van Oostenrijk heeft ambitieuze klimaatplannen. Coalitiepartners ÖVP en Groenen hebben afgesproken dat hun land in 2040 klimaatneutraal moet zijn, 10 jaar eerder dan de Europese doelstelling. Ook moet in 2030 100 procent van de elektriciteit afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De deal betekent dat ÖVP-leider Sebastian Kurz (33) vermoedelijk weer kan aantreden als bondskanselier. Kurz regeerde eerder met de rechts-populistische FPÖ, maar die samenwerking liep vorig jaar stuk. Hij slaat nu de handen ineen met de Groenen. Die gaan daardoor voor het eerst onderdeel uitmaken van een regeringscoalitie in het Alpenland.

De conservatief Kurz erkende dat de "wereldbeelden" van de partijen ver uit elkaar liggen, maar zei dat de deal "het beste uit beide werelden" combineert. Er is onder meer afgesproken dat de inkomstenbelasting wordt verlaagd en dat de staatsschuld niet verder mag oplopen. Ook mogen kinderen straks tot hun veertiende geen hoofddoekjes dragen op scholen.

Leden van de Groenen mogen zich nog uitspreken over de samenwerking. Dat moet zaterdag gebeuren en wordt gezien als een formaliteit.