Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gekrenkt Iran betoogt tegen VS

TEHERAN (ANP/DPA) - Op de gebedsdag vrijdag is in Iran vrijwel overal gepreekt en betoogd tegen de Verenigde Staten. De VS hebben in de nacht van donderdag op vrijdag met drones een van de populairste Iraniërs uit de weg geruimd, generaal Qassem Soleimani. Soleimani geniet in Iran de status van oorlogsheld door zijn vaak geslaagde acties in Irak en Syrië. En hij gold als de rechterhand van de machtigste man van het land, geestelijk leider Ali Khamenei.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De kreet 'Dood aan Amerika" klinkt weer op massale demonstraties van vele honderdduizenden Iraniërs. Een geestelijke in Teheran zei dat "het bloed van Soleimani zal worden gewroken" en dat "Trumps dagen donkere nachten zullen worden". Trump heeft zelf het bevel tot de moordaanslag op Soleimani en de Iraakse militieleider al-Muhandis gegeven om Amerikaans personeel in de regio te beschermen tegen aanvallen die ze zouden hebben beraamd.

Volgens Washington vormde Soleimani met zijn Quds Strijdmacht een terreurgroep die het op Amerikanen had gemunt. Quds is een in buitenlandse missies gespecialiseerd onderdeel van de Islamitische Revolutionaire Garde, de elitetroepen van het sjiitische bewind.