Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kleine plus voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger gesloten. Elders in Europa waren eveneens winsten te zien. Beleggers waren in afwachting van de verdere ontwikkelingen in het Midden-Oosten na de Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. De aanval is een vergeldingsactie op de Amerikaanse raketaanval afgelopen week, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood. Volgens president Donald Trump zijn geen Amerikanen omgekomen bij de Iraanse aanval en ondernemen de Verenigde Staten voorlopig geen militaire actie tegen Iran.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent hoger op 610,48 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 926,87 punten. Parijs won 0,3 procent en Frankfurt ging 0,7 procent vooruit. Londen steeg een fractie.

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste verliezer in de AEX met een min van 2,7 procent. Levensmiddelenconcern Unilever daalde 1,4 procent na een adviesverlaging door HSBC. Verzekeraar ASR ging op kop bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 4,1 procent.

Avantium

Verlichtingsbedrijf Signify behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap met een plus van 2,9 procent na een adviesverhoging door Bank of America. Vastgoedbedrijf Wereldhave stond onderaan met een min van 2,4 procent. Air France-KLM steeg 0,5 procent. De luchtvaartcombinatie heeft besloten niet meer boven Iran en Irak te vliegen.

Op de lokale markt dikte Avantium meer dan 24 procent aan. Het chemiebedrijf heeft een intentieverklaring getekend met een consortium over de financiering van een nieuwe fabriek in Delfzijl. De financiering bedraagt 30 miljoen euro.

Koersen

Het Britse supermarktconcern Sainsbury daalde 1,7 procent in Londen na publicatie van de omzetcijfers. Renault zakte 0,4 procent in Parijs. Topman Luca de Meo van Volkswagen-dochter Seat is opgestapt. De weg lijkt daarmee vrij voor de Italiaan om de overstap te maken naar de Franse automaker Renault, waar hij als favoriet wordt gezien om topman te worden.

De euro noteerde op 1,1117 dollar tegen 1,1137 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,2 procent minder op 60,03 dollar. Brentolie zakte 3,7 procent in prijs tot 65,73 dollar per vat.