Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rusland en Turkije roepen op tot staakt-het-vuren in Libië

ISTANBUL/BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - Rusland en Turkije hebben woensdag alle partijen in Libië opgeroepen om de vijandelijkheden te stoppen en op 12 januari tot een staakt-het-vuren te komen. Dit lieten de presidenten Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan na gesprekken in een gezamenlijke verklaring weten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Turkije staat achter de internationaal erkende regering van premier Fayez al-Serraj. De troepen van krijgsheer Khalifa Haftar, de afvallige commandant van het zelfbenoemde Libische Nationale Leger (LNA), vechten tegen de regering in Tripoli. Ankara heeft gezegd dat het op verzoek van de regering in Tripoli troepen naar Libië zal sturen.

Volgens Erdogan zijn er 2500 Russische huurlingen in Libië die Haftar steunen, maar Moskou spreekt dat tegen. De troepenmacht van Haftar nam deze week de belangrijke kuststad Sirte in.

Situatie stabiliseren

In de verklaring vragen Turkije en Rusland om "een duurzaam staakt-het-vuren, ondersteund door de nodige maatregelen om de situatie ter plaatse te stabiliseren en het dagelijkse leven in Tripoli en andere steden te normaliseren".

Zowel premier al-Serraj als Haftar is woensdag in Rome voor ontmoetingen met de Italiaanse premier Giuseppe Conte, zei een Italiaanse regeringsbron. Conte probeert een bemiddelende rol te spelen bij het tot stand brengen van een wapenstilstand.

Burgeroorlog

Al-Serraj was ook kort in Brussel waar hij sprak met EU-president Charles Michel, EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken). Na afloop uitte Michel zijn bezorgdheid over de "militaire escalatie". Hij benadrukte dat er geen militaire oplossing voor de Libische crisis mogelijk is en alleen een politiek proces vrede en stabiliteit dichterbij kan brengen.

Maas waarschuwde voor een burgeroorlog en zei dat het land niet "een tweede Syrië" moet worden. De EU dringt aan op een wapenstilstand en raadde de premier af met Turkije in zee te gaan. De EU voert haar diplomatieke inspanningen op, aldus een verklaring na afloop. Michel heeft zaterdag een ontmoeting met Erdogan in Istanbul.