Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit zijn de 14 liquidaties van 2019

Ook in 2019 gaan liquidaties in de onderwereld weer door alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Dit zijn de 14 liquidaties van 2019

Veertien mannen vinden de dood door vuurwapengeweld, waarvan maar liefst acht in Amsterdam. Wel zijn er minder liquidaties dan een jaar eerder, toen waren het er negentien.

De dood van Lange Frank

Slachtoffer: Frank Kerssens (54)

Datum: 5 april

Plaats: Eindhoven

Op vrijdagochtend 5 april schiet een volledig in het zwart geklede man met een bivakmuts op de Beukenlaan Eindhovenaar Frank Kerssens (54) neer. De schutter neemt Kerssens uit Woensel-West onder vuur nadat hij op visite is bij zijn moeder waar hij vrijwel dagelijks komt. ‘Lange Frank’ valt zwaargewond op straat naast de grijze Ford waarin hij reed. Later die ochtend overlijdt hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vlak nadat Kerssens is neergeschoten circuleert er op internet al een foto van de schutter. De foto zou na het eerste salvo zijn gemaakt, waarna de schutter nog een keer op Kerssens vuurt voordat hij er in een auto vandoor gaat. Het vuurwapen is op de foto niet goed te zien, maar volgens een wapenexpert is er gebruikgemaakt van een licht machinegeweer, bijvoorbeeld een uzi. 

Lange Frank was een bekende van de politie en had enkele antecedenten op zijn naam. Hij was naar verluidt actief in het criminele milieu en was goed bevriend met de in 2010 geliquideerde Lesley Tunk (42). Het verkoolde lichaam van Tunk werd gevonden in een kofferbak van een uitgebrande auto in Esbeek (bij Hilvarenbeek). Die moord werd nooit opgelost.

Datzelfde lot lijkt de liquidatie op Kerssens te treffen. Op de dag van de moord arresteert de politie twee inzittenden van een zwarte Seat Ibiza op de John F. Kennedylaan in Eindhoven. Die komen echter alweer snel vrij omdat er volgens de politie geen verdere informatie is die hen op dat moment aan de schietpartij linkt. De mannen zijn nog wel in beeld als verdachten. Hoewel er ongeveer twintig rechercheurs op de zaak zitten en de politie rekening houdt met elk scenario, is de moord tot op heden onopgelost.

Schuld van 2000 euro

Slachtoffer: Shaquille Goedhart (24)

Datum: 2 mei

Plaats: Amsterdam

In de Amsterdamse Bijlmer wordt om 21.50 uur voor de portiekflat van Hoptille de 24-jarige Shaquille Goedhart neergeschoten. Ondanks reanimatiepogingen op straat sterft Shaquille kort daarna in het ziekenhuis. Hij is geraakt door drie kogels in hoofd en hals. Getuigen zien twee mannen vluchten.

Volgens justitie is Goedhart op de bewuste avond naar de Hoptille gelokt door Rivelino V. (27), waarna hij en de later in Suriname opgepakte Marc Anthony G. (25) hem doodschieten. Badr K. (29) zou de vluchtauto hebben bestuurd. Justitie houdt rekening met een conflict in het drugsmilieu. Rivelino V. kende de vermoorde Goedhart volgens het OM goed.

Goedhart voelde zich al een poos bedreigd en had enkele dagen voor de liquidatie een bericht aan een vriend gestuurd waarin hij schreef dat hij naar zijn huis was gevolgd (‘Mannen achtervolgen me naar mijn osso, pfff’). Hij vermoedde dat de dreiging te maken had met een openstaande schuld van ongeveer 2000 euro. 

Badr K. wordt naast deze moord ook beschuldigd van medeplichtigheid aan twee moordpogingen: die op de Amsterdams-Pakistaanse crimineel A.I. in de Amsterdamse Pijp (12 juli 2018) en die op bedrijfsleider Sander de L. van spyshop Spy City in het Westelijk Havengebied in Amsterdam (28 augustus 2018). Ook zocht hij volgens justitie op zijn telefoon naar de op 18 september vermoorde advocaat Derk Wiersum en zijn collega Bart Stapert, maar in hoeverre hij mogelijk aanslagen op de raadslieden voorbereidde, is onduidelijk. 

Verward met een flapdrol?

Slachtoffer: Saban Berk (57)

Datum: 17 juni

Plaats: Amsterdam

De Turkse thaibokstrainer en sportschooleigenaar Saban Berk wordt op de kruising van de Papaverweg met de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord onder vuur genomen en overlijdt ter plekke. Berk was als vechter actief van 1976 tot 1979 en al ruim veertig jaar trainer. Hij gaf les in sportcentrum The Big Lab aan de Vlierweg, om de hoek van de moordplek.

In eerste instantie houdt de politie rekening met meerdere scenario’s. Een daarvan is een vergismoord: Berk zou mogelijk zijn aangezien voor de beruchte Turks/Duitse mensenhandelaar Saban B. met wie hij dezelfde initialen deelde en op wie hij enigszins leek. Voor de camera van AT5 vertelt Saban Berk in 2014 verontwaardigd dat hij en zijn sportschool eronder lijden dat hij vaak wordt aangezien voor pooier Saban B. “Ik ben een totaal andere persoon dan die mongool. Voor mij is dat gewoon een flapdrol nummer 1.”

Een maand na de liquidatie acht de politie een persoonsverwisseling niet meer waarschijnlijk. Berk is doelbewust doodgeschoten; op camerabeelden is te zien dat hij al langere tijd werd geobserveerd.  Berk leek al langer problemen te hebben in het criminele milieu. In december 2017 werd hij ook al onder vuur genomen bij zijn toenmalige sportschool op de Schaafstraat in Amsterdam-Noord. De kogels bleven steken in de deur van Saban Gym. Berk ging er rennend vandoor. 

Ondanks beelden van de vermoedelijke schutter en de vluchtauto die al vaker werd gesignaleerd bij de sportschool en later op de avond in Zaandam wordt gevonden, vinden er geen arrestaties plaats. Daarmee blijft de liquidatie tot op heden onopgelost. 

Wraak voor een ripdeal 

Slachtoffer: Gino Oliveira (25)

Datum: 3 juli

Plaats: Rotterdam

De Kaapverdiaan Gino Oliveira zit op 3 juli op de achterbank van een Fiat Punto aan de Westkousdijk in Rotterdam-Delfshaven als kogels hem treffen hem in zijn gezicht en nek. De bestuurder rijdt met de zwaargewonde Oliveira naar het ziekenhuis, waar het slachtoffer drie dagen later overlijdt aan zijn verwondingen.

Na uitvoerig politieonderzoek komt Aldijr M. (22) in beeld als verdachte van de moord. De politie maakt zijn naam en foto openbaar, maar of M. een bekende van de politie is wil een woordvoerder niets zeggen. Het motief voor de schietpartij zou een drugsruzie zijn: Oliveira was naar verluidt betrokken bij een ripdeal. Internationaal recherchewerk wijst uit dat Aldijr M. na de liquidatie naar Frankrijk en vervolgens Italië vluchtte. Daar pakt de politie hem op. 

Volgens de politie zou M. twee dagen voor de moord op Gino Oliveira zelf zijn beschoten op het Henegouwerplein in Rotterdam. Daar werd toen alleen een kogelhuls gevonden. De politie onderzoekt momenteel of de twee schietpartijen met elkaar verband houden.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal lezen van Roel Janssen over de liquidaties die afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Bestel de nieuwe Panorama dan HIER, of lees het op Blendle.