Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Medewerkers Boeing over 737 MAX: 'Ontworpen door clowns'

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Medewerkers van vliegtuigbouwer Boeing hadden sterke twijfels over de ontwikkeling van de 737 MAX. Dat blijkt uit honderden interne berichten die het bedrijf donderdag heeft vrijgegeven.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

"Dit vliegtuig is ontworpen door clowns die zelf weer onder toezicht staan van apen", schrijft een piloot van Boeing in een intern bericht uit 2017, dat betrekking had op de vluchtcomputer van de 737 MAX. Alle toestellen van dat type staan sinds vorig jaar maart aan de grond na twee crashes binnen een halfjaar.

De nieuwe informatie geeft een "diep schokkend beeld" van waartoe Boeing bereid was om onderzoek door de toezichthouder te omzeilen, zei Congreslid Peter DeFazio, die een commissie voorzit die onderzoek doet naar de 737 MAX. Volgens DeFazio laten de interne berichten zien dat Boeing "cruciale informatie" over het toestel trachtte achter te houden.

Boeing noemt de inhoud van de vrijgegeven berichten "compleet onacceptabel genoemd". Het bedrijf stuurde de informatie eerder al door aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.