Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

ChristenUnie overstag, toch vuurwerkverbod consumenten

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil het afsteken van vuurwerk voorbehouden aan lokale vuurwerkclubs. Verder gebruik van vuurwerk door consumenten moet niet meer worden toegestaan, vindt de coalitiepartij.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De ChristenUnie pleitte eerder nog voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar na de afgelopen jaarwisseling wil Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf verdere stappen nemen. "Er waren dit jaar weer meer incidenten met meer vuurwerkslachtoffers, onder wie vele omstanders. Er was meer geweld tegen hulpverleners en op sommige plekken werden ze bekogeld met vuurwerk. En er zijn zelfs mensen om het leven gekomen", aldus Van der Graaf. Daarbij werden acht van de tien letsels veroorzaakt door legaal vuurwerk, zegt het Kamerlid. "Als er zo veel mis gaat, dan móet je iets doen."

De vuurwerkclubs moeten voortaan volgens Van der Graaf, na toestemming van de gemeente, voor en met de buurt het nieuwe jaar inluiden. "Het lijkt mij prachtig als mensen uit de buurt samenkomen om vuurwerk in hun wijk te organiseren of wanneer op het dorpsplein gezamenlijk het nieuwe jaar wordt ingeluid. Kijk maar naar de samenbindende rol die carbidclubs in grote delen van ons land spelen."