Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oscarfavoriet 1917 opent ook in Nederland met goede cijfers

Het oorlogsepos 1917 van de Britse regisseur Sam Mendes doet het opmerkelijk goed in de Nederlandse bioscopen. Het imposante drama van Mendes, dat vorige week werd bekroond met de twee belangrijkste Golden Globes, trok in het openingsweekend meer dan 150.000 bezoekers en belandde daarmee op de eerste plek van de bioscooplijst.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Dat heeft distributeur WW Entertainment maandag gemeld. Net als in de VS stootte het oorlogsepos de negende Star Wars-film, The Rise of Skywalker, resoluut van de toppositie.

De film 1917, met rollen voor Dean-Charles Chapman, George MacKay, Colin Firth en Benedict Cumberbatch, vertelt over twee Britse soldaten die in een race tegen de klok een boodschap moeten overbrengen aan een regiment dat in een Duitse hinderlaag dreigt te lopen. Als zij niet in hun missie slagen, sterven meer dan 1600 Britse militairen.

Mendes baseerde de film onder meer op de verhalen van zijn opa die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen vocht. De regisseur, die eerder onder meer Skyfall, Spectre en American Beauty maakte, draaide 1917 in extreem lange takes van negen tot tien minuten, zodat de kijker zich bijna zelf in de loopgraven waant. Het epos geldt als een van de grote kanshebbers bij de Oscars, waarvoor maandagmiddag de nominaties bekendgemaakt worden.