Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Erepenning Zaanstad voor Freek de Jonge

Cabaretier Freek de Jonge heeft dinsdag de Erepenning van Zaanstad ontvangen. De Jonge ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Jan Hamming in het Zaantheater tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De cabaretier groeide op in Zaandam en heeft meerdere keren zijn werk op de Zaanstreek gebaseerd. De Jonges debuutroman Zaansch Veem (1987) speelt zich af Zaandam. De gemeente vroeg hem zijn herinneringen aan de stad op te schrijven. Hoewel bedoeld als kleine bundel, groeide het boek uit tot een roman die meer dan 100.000 keer werd verkocht. In 2017 gaf hij een vijftal voorstellingen onder de naam Zaansch Veem 2.0, die hij exclusief voor het Zaantheater had samengesteld.

De Jonge werd bekend door zijn optredens met Bram Vermeulen onder de titel Neerlands Hoop. Vanaf 1980 ging hij solo verder. Hij maakte naam met zijn oudejaarsconferences, die hij regelmatig speelde.

De Erepenning van Zaanstad kan door het college van B en W worden toegekend aan personen, bedrijven en instellingen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente.