Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brief naar minister om visum maker The Cave

Twee grote organisaties uit de Amerikaanse televisiewereld hebben minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een brief gestuurd waarin ze aandringen op een bezoekersvisum voor documentairemaker Feras Fayyad. De Syriër vroeg een visum aan om zijn Oscargenomineerde docu The Cave te promoten, maar dat verzoek werd afgewezen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

"Het lijkt erop dat deze beslissing puur is gemaakt op basis van de nationaliteit van de aanvrager, terwijl het juist nationaliteit is die producties zoals die van meneer Fayyad zo aantrekkelijk maken", aldus de Television Academy en de National Academy of Television Arts & Sciences.

In hun schrijven vragen de Academy's de minister maatregelen te nemen tegen het afwijzen van visa voor journalisten en documentairemakers "die toegang tot de VS wordt geweigerd terwijl ze wel geëerd worden door de Amerikaanse televisie-industrie." Eerder vroegen filmorganisaties Sundance en International Documentary Association Pompeo al Fayyad een visum te geven.

Maandag werd bekend dat National Geographic-docu The Cave is genomineerd voor een Oscar. De film gaat over dokter Amani Ballour die een ziekenhuis draaiende houdt in een grot in Syrië. Fayyad maakte eerder de documentaire Last Men In Aleppo, over vrijwilligersorganisatie De Witte Helmen die na elke luchtaanval slachtoffers van onder het puin proberen te redden.