Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kay Greidanus geniet van spelen 'onhandige eikel'

Kay Greidanus heeft een druk jaar achter de rug, met opnames van bioscoophit Huisvrouwen bestaan niet 2 en NPO-series Commando’s en Dit zijn wij. In die tweede, een remake van het Amerikaanse fenomeen This is us, vertolkt Greidanus de rol van een soapacteur die een meer serieuze carrière van de grond probeert te krijgen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

"We hebben alle drie de producties achter en door elkaar heen opgenomen", stelt de 28-jarige acteur. "En dan heb ik ook nog mijn eigen productiebedrijfje; ik ben echt maandenlang zeven dagen per week aan het werk geweest. Het zijn allemaal geweldige dingen om te doen, dus je merkt niet heel snel dat het toch een aanslag op je sociale leven en je lichaam is. Maar nu ben ik wel toe aan een maandje opladen. Ik ga letterlijk in mijn eentje op een Waddeneiland zitten zonder enige verplichting, met een grote stapel boeken en films."

Het draaien van Dit zijn wij duurde zes maanden. Het was voor het eerst dat Greidanus zo’n lange periode aan één serie of film werkte. "Vanaf het eerste moment, vanaf de eerste lezing, hing er een heel bijzondere sfeer op de set", vertelt hij. "Dat gevoel kwam een beetje voort uit de golf van erkenning en saamhorigheid die de serie in de VS teweeg heeft gebracht onder zowel de maker als kijkers. Dat was ook hier voelbaar toen we de vertaling in handen kregen."

Vallen en opstaan

De gelaagdheid en de grote hoeveelheid personages maken Dit zijn wij zo bijzonder, stelt de hoofdrolspeler. "De meeste series zijn relatief simpel: er is een hoofdpersonage, er is een doel en je kijkt een x aantal afleveringen naar dat hoofdpersonage dat dat doel probeert te bereiken. Dit zijn wij gaat over het leven. Je kijkt naar een aantal hoofdpersonages waar je hopelijk van gaat houden en die hun best doen er iets van te maken in het leven."

Dat gaat niet altijd voorspoedig, dat gaat met vallen en opstaan - zoals het leven zelf, stelt de acteur. "En de personages zijn een mooie blauwdruk van de verschillende mensen in de samenleving, die uiteraard soms botsen. Maar tegelijkertijd moeten ze het ook samen proberen te rooien. Dat vind ik heel ontroerend, de verhalen zijn uit het leven gegrepen. En ik denk dat iedere kijker zich in één van de archetypen kan herkennen."

Knappe jongen

Greidanus geniet van Kasper omdat het zo’n "onhandige eikel" is. "Hij is enorm met zichzelf bezig, maar heeft tegelijkertijd iets heel aandoenlijks met al zijn goede en slechte eigenschappen. Het is een knappe jongen die zichzelf opeens heel serieus neemt en het roer radicaal omgooit en op zoek gaat naar diepgang in zijn leven. Het is heel leuk voor mij om zo’n uitvergroting van de cliché-acteur te mogen spelen. Het is best een uitdaging om die lompheid op zo’n manier te spelen dat mensen het toch van hem pikken."

Dit zijn wij is donderdagavond te zien om 20.30 uur op NPO1. De oude afleveringen zijn terug te kijken via NPOStart.