Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Na bosbranden dreigt nu nieuw gevaar in Australië: dodelijke spinnen

Australië gaat de afgelopen weken gebukt onder hevige bosbranden en overstromingen. En nu komt daar volgens experts een nieuw gevaar bij: dodelijke spinnen.

Na bosbranden bedreigt nu dodelijke spinnenplaag Australië

Bosbranden

Beelden van de gruwelijke bosbranden in Australië gaan al weken de hele wereld over: inmiddels is er een gebied zo groot als Engeland verwoest. De hevige branden hebben aan 29 mensen en meer dan een miljard dieren het leven gekost, en velen hebben moeten vluchten of zijn geëvacueerd. Even leek het door onweer, regen en hagel de goede kant op te gaan, maar die veroorzaakten juist grote overstromingen. De komende tijd is het weer droog en heet, wat volgens de voorspellingen een grote kans op nieuwe branden oplevert.

Dodelijke spinnen

En nu komt daar volgens experts een nieuwe dreiging bij: een dodelijke spinnenplaag. Een woordvoerder van het Australische Reptielen Park laat weten dat er door de extreme weersomstandigheden van de afgelopen tijd een verhoogde activiteit is opgemerkt bij één van de dodelijkste spinnen ter wereld: de trechterspin. Deze spin (in het Engels: funnelweb spider) komt al jaren in Australië voor, maar door de hitte en regen van de afgelopen tijd heeft het beestje op dit moment 'perfecte omstandigheden' om zich voort te planten.

"We zien dat de spinnen meer gaan bewegen. De mannetjes gaan op zoek naar een vrouwtje. Door de droogte van de afgelopen tijd komen ze vanwege de regen nu massaal naar buiten. We moeten dit absoluut serieus nemen", aldus de woordvoerder van het Reptielen Park.

Giftig

De trechterspin is er met reden eentje om voor uit te kijken: één beet kan al dodelijk zijn. Het Reptielenpark vraagt mensen dan ook de spinnen (mits veilig) te vangen en deze naar hen toe te brengen wanneer ze het beestje in huis aantreffen. "Wij gebruiken het gif van de spin voor ons antigifprogramma. We hebben hier jarenlange ervaring mee en het antigif heeft honderden mensenlevens gered”