doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Rechter: tariefverlaging forensische zorg slecht onderbouwd

DEN HAAG (ANP) - Instellingen die op last van de rechter mensen met psychische stoornissen behandelen, mogen niet zomaar financieel worden gekort door de overheid. De rechtbank in Den Haag heeft acht grote instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz), die onder meer tbs'ers behandelen, gelijk gegeven in hun bezwaren tegen tariefverlagingen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die de inkoop van de zogeheten forensische zorg regelt, had onder meer een maximumdagtarief ingevoerd en de tarieven voor ambulante zorg verlaagd. De ggz-instellingen zeggen dat ze daardoor verlies draaien en moeten bezuinigen op de zorg voor patiënten. Ze waarschuwden tijdens de behandeling van het kort geding dat dit gevolgen kan hebben voor de veiligheid van patiënten, behandelaars en de samenleving.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Van de rechter mag de overheid het maximale dagtarief vooralsnog niet hanteren. De tariefverlagingen op ambulante zorg vindt de rechter slecht gemotiveerd. De dienst mag die pas doorvoeren als goed wordt onderbouwd dat dit "tot een reëel tarief leidt".

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws