Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe Pelosi Trump gisteren keihard terugpakte

Een opvallend moment na afloop van de State of the Union gisteravond: Nancy Pelosi verscheurde ten overstaan van het Huis van Afgevaardigden de speech van president Trump.

Hoe Pelosi Trump gisteren keihard terugpakte

State of the Union

Het was een kille bedoeling gisteren in het Huis van Afgevaardigden. Daar hield president Trump zijn State of the Union, een toespraak waarin de resultaten van de afgelopen bewindsperiode geëvalueerd worden en zijn visie voor de toekoms kenbaar wordt gemaakt. Trump zette vol in op zijn resultaten voor de arbeidersklasse. Het werkloosheidspercentage in de VS is historisch laag, de lonen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn gestegen en er zijn meer fabrieken en banen in de arbeidsector bijgekomen. Trump noemde het een 'blue collar boom'.

Nancy Pelosi

Uiteraard moet alles wat Trump in zijn toespraken zegt met een korreltje zout worden genomen, en dit was geen uitzondering. Zo was zijn bewering dat de werkgelegenheid in de maakindustrie sterk was gestegen niet correct: deze is juist afgenomen sinds eind 2019. De speech duurde met zijn 1 uur en 20 minuten relatief kort. Maar volgens Nancy Pelosi duidelijk alsnog 1 uur en 20 minuten te lang: zij verscheurde na afloop ten overstaan van iedereen haar kopie van de speech.

Impeachment

De kou komt niet uit de lucht vallen. Nancy Pelosi is namelijk de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en zij startte vorig jaar de impeachment procedure om Trump af te zetten. Het lijkt er echter op dat dat niet zal gebeuren, en dat Trump vrij zal worden gesproken van de aanklachten die er tegen hem liggen. De meeste congresleden hebben al kenbaar gemaakt hoe ze gaan stemmen, en het ziet er gunstig uit voor Trump.

Geen wonder dat de twee gisteren allesbehalve amicaal met elkaar in de zaal zaten. Pelosi kondigde Trump aan zonder de gebruikelijke lovende woorden over een president, Trump negeerde haar uitgestoken hand en Pelosi nam daarop wraak door zijn speech als irrelevant te bestempelen door hem te verscheuren. Wij houden Twitter nauwlettend in de gaten, want hier is het laatste woord ongetwijfeld nog niet over gesproken.