Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dani: leven met 300 km per uur

Ooit was Daniel ‘Dani’ da Cruz Carvalho het grote talent van Ajax, uitgerust met een fantastisch linkerbeen.

Dani: leven met 300 km per uur

Maar ook met een lekker bekkie waardoor de Portugees moeilijk kon kiezen tussen aardse verleidingen en sportieve professionaliteit. Het werd een strijd die het wonderkind uiteindelijk verloor.  

Voordat Dani in 1996 wordt getransfereerd naar Ajax, speelt hij kortstondig voor het Engelse West Ham United. Manager Harry Redknapp is onder de indruk geraakt van het supertalent en besluit hem op huurbasis over te nemen van Sporting Clube de Portugal. De manager is blij met zijn nieuwe aanwinst en laat dat in duidelijke woorden blijken. “Dani walked into the dressing room and all the lads said they’re not bringing their wives to the games anymore. He looks like a film star. The other teams won’t know whether to mark him or fuck him.”

Het rapport van Pronk

Qatar, april 1995. In het kleine golfstaatje vindt een WK plaats voor spelers onder de twintig jaar. Nederland treft Portugal in de groepsfase van het toernooi. In het Portugese team voetbalt een talentvolle nummer achttien, een wat tengere jongeman met een gouden linkerbeen. Op techniek en met snelheid dribbelt hij zijn tegenstanders voorbij. Het Nederlandse jeugdteam maakt weinig indruk in de wedstrijd, het Portugese team des te meer. Dani scoort vroeg in de wedstrijd, maar de absolute kroon op zijn werk komt in de 78ste minuut als Portugal een vrije trap krijgt bij de cornervlag en Dani en een teamgenoot bij de bal gaan staan. Ze nemen allebei een aanloop, lopen naar de bal en vlak voor ze elkaar raken, geven ze elkaar een duw. Op dat moment draait Dani zich razendsnel om, draait de bal perfect in met zijn linker, waar een teamgenoot de bal kan inkoppen bij de tweede paal. 

In een documentaire van Veronica blikt hij een paar jaar later terug op het moment. Hij legt de reden uit voor de bijzondere manier van een vrije trap nemen. “Bij een vrije trap is iedereen gespannen, inclusief de keeper. Door de kleine scène, dat stukje theater, ontspannen de spelers zich. Ze dachten dat we aan het treuzelen waren, en op dat moment nam ik vliegensvlug de vrije trap. We hebben er een jaar of vier op geoefend, dus het was leuk dat het lukte,” besluit hij breedlachend. Een ongelooflijk staaltje voetbalintelligentie.

Ton Pronk, hoofdscout van Ajax, is ook afgereisd naar het Midden-Oosten, om potentiële Ajax-spelers al in een vroeg stadium te scouten. Tijdens de wedstrijden van Portugal schrijft de ervaren Ajax-scout druk mee. Wat hij op het veld ziet is ongeëvenaard. “Vooral zijn individuele acties waren hoogstaand. Hij kan in één actie drie of vier tegenstanders passeren op snelheid en dan een medespeler in scoringspositie zetten, of zelf scoren. Het eerste wat ik dacht is: voor deze speler komen de mensen naar het stadion.” Voor de zekerheid voegt Pronk ‘ziet er goed uit’ toe aan het scoutingrapport dat op de Amsterdamse burelen belandt. Het is wachten om op het juiste moment toe te slaan.

Doorbraak blijft uit

Vlak voor het jeugdtoernooi in Qatar heeft de jonge belofte op 17-jarige leeftijd zijn debuut gemaakt voor Sporting uit Lissabon. Hij speelt enkele wedstrijden mee in dat seizoen en wint in juni de Portugese beker. Dani wordt beschouwd als een van de grootste talenten van het land, toch blijft de echte doorbraak bij Sporting uit. Dani heeft moeite om zich de professionele instelling die hoort bij een leven als profvoetballer, eigen te maken. Hij komt soms te laat op een training en voor een belangrijke Europacupwedstrijd mist hij het vliegtuig. Dani zeurt bij zijn zaakwaarnemer over het gebrek aan speeltijd, die dat weer communiceert naar trainer Carlos Queiroz. Het zint de wonderboy gewoon niet dat hij zo spaarzaam wordt ingezet. 

In Hard gras van oktober 2012 weet jeugdvriend Antonio José Silva Gomes nog een kenmerkend verhaal over Dani te vertellen. Gomes voetbalde samen met Dani in de jeugd van Sporting. “Dani huurde voor zijn achttiende verjaardag Kremlin af, een van de grootste clubs van Lissabon. Zijn ouders waren rijk en alles was mogelijk op het feest. Dansen, drinken en vrouwen erbij.” Kortom, voor een voetballer van zijn leeftijd was het een exorbitant feest. Gomes betreurt het dat Dani nooit helemaal tot volle wasdom is gekomen. “Hij werd geboren met een groot talent. Dat moet je dan respecteren en wegblijven van de discotheek. Dani stond bekend als een goede stapper in Amsterdam, maar dat had hij in Lissabon al geleerd.”

Lees het in Panorama!

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Dani van Bart Woudenberg lezen? Bestel Panorama dan HIER, of haal 'm in de winkel!