Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verkrachters worden zelden vervolgd of krijgen lage straffen

Mensen die verdacht worden van verkrachtingen komen zelden voor de rechter. Vaak strand een aangifte al bij de politie en de zaken die wel voor het gerecht komen worden vaak geseponeerd.

Verkrachters worden zelden vervolgd of krijgen lage straffen

Weinig aangiften

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Slechts 37% van de meldingen van verkrachtingen bij de politie leidt tot aangifte. Dit komt omdat het moeilijk aantoonbaar is, een strafbaar feit ontbreekt, een verhaal niet klopt of dat een aangifte wordt ingetrokken door het slachtoffer. 70% van de verkrachtingen wordt geen eens gemeld door een slachtoffer bij de politie.

Seponeren

Als een aangifte eenmaal is opgenomen dan is er nog steeds een grote kans dat justitie er niets mee doet. Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar 58% van de zaken geseponeerd, vaak omdat het bewijs lastig is. Ook worden zaken geseponeerd als de verdachte zich aan bepaalde voorwaarden houdt.

@backlink(363739)

Lage straffen

Als justitie wel over gaat tot veroordeling, dan krijgen de daders zelden een hoge straf. De maximum straf voor verkrachting is 12 jaar, maar die heeft de rechtbank al sinds 2017 niet meer opgelegd. De hoogste straf voor een verkrachting was zes jaar. Gemiddeld moeten verkrachters anderhalf jaar de cel in.

Werkdruk

Een ander probleem is de hoge werkdruk bij de zedenpolitie. Hierdoor blijven zaken vaak langer liggen. 945 zaken waren een half jaar in behandeling en 90 zelfs dan twee jaar. Slechts 60% van de gevallen gaat binnen een half jaar naar het OM.