Duurzaamheid is in de maatschappij een belangrijk begrip en daar leveren bedrijven in de praktijk een bijdrage aan. De grondslag ligt in respect voor het milieu en de samenleving. Hoe geven bedrijven dan invulling aan het begrip en zit er ook een financiële reden achter?
Invulling en uitvoering MVO
Er zijn bedrijven die vooruitlopen en in de hele bedrijfsstrategie rekening houden met duurzaamheid. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die zich langzaamaan beginnen bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een bedrijf dat zich volledig richt op de toekomstbestendige economie is bijvoorbeeld Havic. Als u hier inkopen doet, bent u verzekerd van kantoormeubelen die bijvoorbeeld ecologisch verantwoord zijn geproduceerd. Een andere invulling aan MVO is het gebruikmaken van duurzame energie. Bijvoorbeeld door energie op te wekken met zonnepanelen.
Financiële risico´s bij achterblijven
Duurzaamheid kent uiteraard allerlei aspecten die onderdeel vormen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven die achterblijven bij de trend in opmars denken vaak nog dat duurzame initiatieven geld kosten. Uiteraard brengen de uitgaven op dit gebied kosten met zich mee. Het is echter te zien als een investering om onderdeel te zijn van een toekomstbestendige economie. Nu achterblijven, betekent straks financiële risico´s lopen. In de Nederlandse economie blijkt er een percentage van 12,1 procent duurzaam te zijn. Dit percentage komt voort uit een rapport van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van MVO Nederland. De verwachting is dat er over vijf jaar sprake is van een stijging naar 20 procent duurzaamheid in de Nederlandse economie.
Kantelpunt richting duurzaamheid
Het is wachten op een kantelpunt in de richting dat alleen toekomstbestendige economie nog een rol speelt. De oude economie behoort in de toekomst dan definitief tot het verleden. Daarom is het van belang dat bedrijven zich nu al gaan richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat is nu een investering, maar voorkomt financiële risico´s in de toekomst. Een belangrijk element in de toekomstbestendige economie is het hergebruiken van grondstoffen. De productieketens functioneren dan als het ware als een kringloop.
Prestatieladder MVO
Bedrijven die zich serieus willen toeleggen op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen krijgen te maken met de zogenoemde Prestatieladder MVO. Deze ladder bestaat uit een managementsysteem en certificatienorm. Bedrijven die aan de normen voldoen, hebben de mogelijkheid om een certificaat toegekend te krijgen. Daarmee toont het bedrijf aan de buitenwereld dat er sprake is van concrete duurzame ontwikkelingen. Bovendien geeft het certificaat aan dat de inzet op duurzaamheid objectief is vastgesteld. MVO staat in Nederland hoog in het vaandel. De maatschappij hecht steeds meer waarde aan producten die op een duurzame en ecologische verantwoorde manier zijn geproduceerd. Dat er vaak een hogere prijs aan verbonden is, nemen de consumenten voor lief. Het duurzaam en verantwoord ondernemen levert bedrijven steeds meer op. Dat komt omdat duurzaamheid met het oog op milieu en klimaatverandering een grotere rol gaat spelen.