Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zelfs kinderen van 13 jaar steken

In Nederland vindt gemiddeld elke dag een steekincident plaats. De politie wil niet spreken van een ‘explosieve toename’, maar wel van een duidelijke trend die zorgen baart.

Zelfs kinderen van 13 jaar steken

Wat het moeilijk maakt om inzicht te krijgen in de cijfers is dat de politie steekpartijen niet apart registreert. Panorama hield ze bijna twee maanden bij en komt tot een verbijsterende conclusie...

1 januari

Nieuwjaarsnacht gaat niet zonder steek- incident voorbij. In Utrecht loopt een 45-jarig man over straat als hij rond één uur twee jongemannen aanspreekt op hun gedrag bij het vuurwerk afsteken. Hij wordt daarna in zijn rug gestoken, vermoedelijk door deze jongemannen.

4 januari

Een 12-jarige jongen raakt in Hoorn gewond doordat hij wordt gestoken door een leeftijdsgenoot. Dit gebeurt rond de ingang van het Van der Valk Hotel. Het slachtoffer moet naar het ziekenhuis voor behandeling. Naar de dader is met een helikopter gezocht, maar hij meldt zich die avond zelf bij het politiebureau, waar hij wordt gearresteerd.

Op dezelfde dag steekt een 19-jarige Amsterdammer iemand met een mes in Oostzaan. Dit gebeurt bij een huisfeestje waarbij een vechtpartij ontstaat tussen jongeren. Het ook 19-jarige slachtoffer raakt hierbij ernstig gewond en wordt naar het ziekenhuis gebracht.

In Den Haag raakt een 34-jarige man zwaargewond als hij geld wil storten bij een automaat op het Hobbemaplein. Tijdens een worsteling wordt het slachtoffer meerdere keren gestoken met een groot mes. Als de mannen al vechtend buiten de ruimte bij de automaten komen, weet het slachtoffer vrij te komen en rent de dader weg. Hij gaat er vandoor op een fiets. Het slachtoffer wordt in een nabij- gelegen winkel geholpen aan zijn hevig bloedende arm. De dader is door meerdere camera’s gefilmd. Inmiddels is de dader herkend en opgepakt.

5 januari

In Voorburg raakt rond half elf ’s avonds een persoon gewond bij een steekincident. Deze persoon wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De politie start meteen een zoekactie naar de dader, zet daarvoor zelfs een hoogwerker in om op de daken te kunnen zoeken, maar er is nog niemand aangehouden.

6 januari

Een 58-jarige vrouw steekt bij een conflict een 52-jarige man neer in Hoorn. De man moet worden behandeld in het ziekenhuis. De vrouw is aangehouden door de politie. Het gaat vermoedelijk om een conflict in de relationele sfeer.

7 januari

De scholen zijn begonnen – een 17-jarige jongen steekt een leeftijdsgenoot neer op een ROC in Den Haag. Het slachtoffer moet voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie stelt meteen een onderzoek in. Inmiddels is een 17-jarige jongen uit Rotterdam thuis aangehouden door de politie.

Op dezelfde dag steekt een jongen van 15 jaar in op een 16-jarige jongen, die er wonder boven wonder alleen met kleerscheuren vanaf komt. Dit gebeurt in Krommenie. Het slachtoffer wordt twee dagen later zelf ook aangehouden; hij heeft een wapen met een zeventig centimeter lang lemmet bij zich.

9 januari

In Tilburg raakt een man gewond als hij in zijn gezicht gestoken wordt. Twee groepen zouden ruzie hebben, waarop het steekincident volgt. Dit gebeurt aan de achterkant van een school. De politie doet onderzoek en bekijkt ook camerabeelden van de school. Het is onbekend of er al iemand is aangehouden.

In Almere wordt een 15-jarige jongen neergestoken bij een bushalte. Het slachtoffer gaat daarop naar huis, waar een gealarmeerde ambulance hem komt ophalen. De politie doet onderzoek op de plek van het incident en bij de jongen thuis. Daarbij zijn enkele voorwerpen veiliggesteld. Er is nog niemand aangehouden. Ook de aanleiding is nog niet bekend.

11 januari

Een 26-jarige man wordt in Kampen mishandeld en gestoken. Hij zou op straat ruzie hebben gekregen met een paar andere mannen die hem daarna aanvielen. De politie is nog op zoek naar getuigen en vooral naar de daders.

Op dezelfde dag is er ’s avonds een conflict tussen een groepje jongens in het centrum van Hilvarenbeek. Daarbij wordt een 19-jarige inwoner uit Hilvarenbeek gestoken met een mes. Er worden later twee jongens van 15 en 17 jaar uit Goirle en Tilburg aangehouden. Zij worden verhoord. Ook wordt er verder gezocht naar andere betrokkenen.

Ook in Amsterdam vindt er op diezelfde dag een steekincident plaats. Bij een steekpartij iets na half tien ’s avonds raakt een man gewond. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht. Waarschijnlijk ging er een ruzie aan dit incident vooraf.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal over alle steekpartijen in Nederland lezen van Joke Heikens? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER, of ga naar de winkel!