Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Niets is zeker in de beker!

NAC schakelde dit seizoen PSV en AZ al uit, om de bekerfinale te halen zal het volgende week tegen Feyenoord opnieuw moeten stunten. Dat lijkt onbegonnen werk, een eerstedivisionist die een topclub in eigen huis verrast.

Niets is zeker in de beker!

FC Den Bosch-VVSB 2-3

Dat FC Den Bosch, dan een grauwe middenmoter in de eerste divisie, in 2016 de kwartfinale staat is al verrassend. Maar VVSB, de amateurclub uit Noordwijkerhout, was daar al helemaal niet verwacht. Amateurs winnen tegenwoordig wel vaker van profclubs, maar dat is vaak vroeg in het toernooi en meestal op het eigen sportpark. Daarom is FC Den Bosch de torenhoge favoriet.

Rond de eeuwwisseling spelen de Brabanders geregeld in de eredivisie, maar nu is het al dik tien jaar een stamgast op het tweede niveau. De club kan dus wel een succesje gebruiken en in de volle Vliert gaan de Bosschenaren voortvarend van start. Binnen een half uur is het 2-0 en er zijn kansen genoeg om verder uit te lopen. Dat gebeurt niet en doordat het VVSB aan middelen ontbeert, kabbelt de kwartfinale naar zijn eind. Maar dan is er tien minuten voor tijd een hoekschop waarbij doelman Kees Heemskerk hopeloos misgrijpt: 2-1. Den Bosch is in paniek en twee minuten later is de voor- sprong zelfs verdampt. En vervolgens laat Heemskerk een slappe voorzet als een hete kroket uit zijn handen glippen, Maikey Parami zegt dankjewel en tekent voor het makkelijkste doelpunt uit zijn carrière: 2-3! De matchwinner vertelt na afloop de volgende dag weer vroeg te moeten beginnen bij de plaatselijke Hema. Het maakt hem voor even een BN’er. Een dag later zit de hele selectie aan tafel bij DWDD om te vertellen over de megastunt. VVSB is de eerste ama- teurclub die de halve finale haalt sinds IJsselmeervogels in 1975. In die halve finale is FC Utrecht echter te sterk.

FC Den Bosch - VVSB 2-3 (Foto: Pro Shots)

Heracles-Ajax 1-0

Inmiddels is Heracles Almelo al vijftien jaar een solide eredivisionist waar niemand graag op bezoek gaat, ook Ajax niet. Maar dat is in 1996 wel anders. De club heet dan nog SC Heracles ’74, is nog lang geen kunstgrasclub en verlengt jaar na jaar het abonnement in de eerste divisie. Vanaf 1966 zouden de Almeloërs liefst veertig jaar lang op het tweede profniveau blijven spelen, uitgezonderd het seizoen 1985-’86.

Het contrast met de tegenstander kan haast niet groter. Ajax heeft de afgelopen twee seizoenen in de Champions League-finale gestaan. Is nog een paar weken de regerend wereld- kampioen. Die ploeg komen bijna 7000 toeschouwers bewonderen, meer passen er niet in. Coach Louis van Gaal denkt er goed aan te doen om enkele sterspelers rust te gunnen, bovendien staat er met Edwin van der Sar, de gebroeders De Boer, Patrick Kluivert en Marc Overmars nog genoeg wereldklasse op het veld. Het is voor Heracles echter geen reden zich in te graven in deze tweede ronde.

Het leunt op Folkert Velten. De spits heeft het talent om op een veel hoger niveau te acteren dan in de kelder van de eerste divisie, maar vanwege zijn geloofsovertuiging weigert hij op zondag te voetballen. Dat houdt hem in Almelo. De verslaggever van TV Oost zegt na afloop tegen Velten: “Je was gewoon beter dan die Arnold Scholten.” “Ja, maar dat is ook niet zo moeilijk, dat is geen echte verdediger, natuurlijk.”

Het antwoord zegt alles over de brutaliteit van Heracles. Het geeft best kansen weg, zo gaat Kluivert alleen op het doel af, maar de thuisploeg scoort als eerst. Jorg Smeets knalt de bal in de kruising, Van der Sar is kansloos. Overmars en Ivan Gabrich missen niet te missen kansen en daardoor ligt Ajax eruit. Dat is moeilijk te verteren voor Van Gaal. “Deze klap komt hard aan. Als je de kansenverhouding ziet hadden we hier moeten winnen. We hadden al na tien minuten met twee doelpunten verschil voor moeten staan.”

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Jarry Populier over bekerstunts lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER, of haal 'm in de winkel!