Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moord op spyshop-man: tegen de lamp door een hengel

Spyshopmedewerker Ronald Bakker (59) wordt in 2015 voor zijn woning in Huizen geliquideerd. Waarom moest deze ‘hardwerkende gezinsman’ dood? Een reconstructie van de zaak waarin twee ‘spotters’ jarenlange celstraffen tegen zich horen eisen.

Moord op spyshop-man: tegen de lamp door een hengel

Het is woensdag 9 september 2015. Na een normale werkdag in de Spyshop in Nieuwegein rookt de 59-jarige Ronald Bakker om 17.33 uur buiten de winkel nog even sigaretje met een collega. Twee minuten later stapt hij in z’n Ford Ka om naar zijn woning in Huizen te rijden. Een ritje van ongeveer een half uur. Wat Ronald niet weet, is dat hij meteen na vertrek wordt gevolgd door een witte Citroën. Beide auto’s worden op de snelweg A27 vastgelegd door een camera. Bij de afslag Huizen verlaat Ronald de snelweg en rijdt door naar de wijk waar hij woont. Daar staat een motorrijder de nietsvermoedende spyshopmedewerker op te wachten. Terwijl Ronald nog in de auto zit, wordt hij voor zijn huis van dichtbij doodgeschoten. Ronalds vrouw hoort de knallen en ziet de auto van Ronald staan door het raam vanuit de keuken, maar ze heeft nog niet in de gaten wat er zojuist is gebeurd. Het slachtoffer heeft, met meerdere schotwonden in het hoofd, geen schijn van kans. De schutter gaat er vervolgens op de motor vandoor.

Voor familie en vrienden van het slachtoffer, maar ook voor de politie, is het een raadsel dat Ronald Bakker is vermoord. Er wordt zelfs gedacht aan een persoonsverwisseling, maar een aantal maanden na de moord zegt een woordvoerder van de politie in een uitzending van Opsporing Verzocht dat het onderzoeksteam daar niet vanuit gaat. Sterker nog, de politie is ervan overtuigd dat Ronald het beoogde doelwit was. Toch benadrukt de woordvoerder dat Ronald Bakker een ‘hardwerkende gezinsman zonder contacten in het criminele milieu’ was. Waarom moest deze vader van twee kinderen dan toch dood?

Ronald Bakker

Stekkerdoos

Ronald Bakker werkte in een Spyshop in Nieuwegein. Dat is een winkel waar je technische snufjes op het gebied van beveiligen, afluisteren en achtervolgen kunt kopen. Dat gaat van alarmsystemen en gps-trackers tot aan PGP-telefoons en afluisterapparatuur verstopt in een stekkerdoos. Over dat laatste snufje vertelt Ronald een paar jaar voor zijn dood nog enthousiast in een tv-interview. “Bijvoorbeeld deze stekkerdoos, daar zit een zender in. Die leg je bijvoorbeeld in het appartement van je vriend of van jezelf. Als je weggaat dan bel je daarheen, daar zit een simkaart in, en dan gaat de microfoon open en je hoort alles wat er gezegd wordt in die ruimte,” aldus de spyshopmedewerker tegen de verslaggever.

Het is een interessante business waar Ronald in werkt. Ook voor criminelen, die niet zelden te vinden zijn in spyshops. Bij het bedrijf waar Ronald werkt kun je bijvoorbeeld ook je auto laten ‘sweepen’, laten controleren op spionageapparatuur. Dat doen ze wel niet zelf, maar ze bieden de dienst wel aan. Niet gek dus dat veel criminelen komen shoppen bij de spyshop, want het is altijd handig te weten of je gevolgd of afgeluisterd wordt. Achteraf zal blijken dat ook de moordenaar van Ronald Bakker in die hoek gezocht worden: de georganiseerde misdaad.

De plaats delict in Huizen.

Na de moord start de politie meteen een grootschalig onderzoek. Collega’s van Ronald komen dan al snel met interessante camerabeelden die in de periode voor de moord zijn gemaakt. Op de beelden – van 10 augustus 2015 – is te zien dat een jongeman aan de overkant van het kanaal, dat langs de spyshop ligt, staat te vissen, zo blijkt uit stukken in het politiedossier. Ronald en zijn collega’s zien de man daar vaker zitten. Het valt ze op dat de visser wat klungelig is met zijn hengel en dat hij een verrekijker bij zich heeft waarmee hij naar de gebouwen aan de overkant kijkt, waaronder de spyshop. Ze zien ook dat hij veel met twee handen aan het sms’en is. En dat duidt volgens de kenners in de spyshop op het mogelijk gebruik van een BlackBerry. En wie aan een BlackBerry denkt, denkt vaak weer aan een Pretty Good Privacy (PGP)-telefoon, waarmee je versleutelde berichten kunt versturen en ontvangen. Het is het type telefoon dat vaak gebruik wordt door criminelen.

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad? Wil je het hele artikel van Michael de Hoogh lezen? Bestel Panorama dan HIER, of haal 'm in de winkel