Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dakloos in Siberië

Daklozen hebben het overal ter wereld moeilijk, maar het leven van daklozen in Siberië is nog even een graadje erger, letterlijk. Daar daalt de temperatuur ’s winters tot tientallen graden onder nul.

Dakloos in Siberië

De Russische fotograaf Alexey Malgavko raakte gefascineerd door het feit dat er zelfs in Siberië daklozen zijn. De temperaturen in de zomer zijn daar soms extreem hoog, maar in de winter is de situatie voor daklozen echt hels. Wekenlang meer dan min 30 graden Celsius is geen uitzondering. Om te weten te komen hoe de zwervers in Siberië overleven, trok de fotograaf een tijd op met een groepje daklozen in Omsk en legde vast hoe zij een Siberische winter levend door proberen te komen.

Foto1:

Een hond loopt door de sneeuw vlakbij een elektriciteitscentrale. Een plek waar nog íets te vinden is dat enige warmte afgeeft. Siberië heeft een extreem landklimaat, wat inhoudt dat de winters heel koud en de zomers erg warm zijn. In 1933 werd er eens een temperatuur van min 70 graden Celsius gemeten, in de zomer wordt het regelmatig 30 graden boven nul. Daarmee is Siberië met een verschil van 100 graden wereldrecordhouder als het gaat om het grootste verschil in op één plek gemeten temperaturen. 

Foto 2: 

Alexey Vergunov (midden) is 46 jaar en heeft als bijnaam ‘Lyokha de Baard’. Hij is al jaren dakloos. Lange tijd hoopte hij op een beter leven, maar nadat zijn vrouw anderhalf jaar geleden stierf, heeft hij die strijd opgegeven.  Hij is net als de andere daklozen dan ook erg blij met dit eten tijdens een kerstevenement, georganiseerd door een katholieke organisatie en bedoeld om geld en eten in te zamelen voor daklozen en arme bewoners van Omsk. 

Foto 3: 

Om aan geld te komen zoeken de daklozen tussen het vuilnis. Het inleveren van lege blikjes levert soms namelijk nog wat geld op. Daar speurt ook de dakloze Bystruskin naar blikjes, maar ook naar etensresten om de hongerige maag te vullen.

Foto 4:  

Veel daklozen bouwen een soort van tentenhuis rondom een verwarmingspijp. Galiya, een 29-jarige dakloze rookt een sigaretje, buiten de tent want binnen wil hij niet roken. De tent is gebouwd door zijn maat, Lyokha de Baard.

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over daklozen in Siberië lezen? Bestel Panorama dan HIER, of haal 'm in de winkel.