Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Zandvoort had een grote naam moeten strikken’

Voormalig tennisprof John van Lottum (43) was al helemaal gek van de Formule 1, maar sinds Max Verstappen vooraan meerijdt en hij een paar jaar terug het wereldje is binnengewandeld als organisator van de podiumshows, mist hij helemaal niks meer.

‘Zandvoort had een grote naam moeten strikken’

Wat denk je, wordt dit eindelijk het seizoen van Max Verstappen?

“Dit is wel het moment. Ik bedoel: Max heeft onlangs bijgetekend. En dat is volgens mij het signaal geweest, zo van: we gaan het doen.”

Doel je dan op de wereldtitel?

“Dat zal moeten uitwijzen, maar ik denk wel dat hij klaar is om de strijd aan te gaan met Lewis Hamilton en Charles Leclerc. Ik weet wel, wereldkampioen worden is anders dan een race winnen. Dat is the next level. Maar Max heeft ons altijd verrast, dus laten we het hopen.”

Zeg je met enige twijfel.

“Ja, want makkelijk wordt het natuurlijk niet. Je kan wel zeggen: Michael Schumacher is de grootste van allemaal, maar wat Hamilton tot nu toe heeft neergezet, met zijn zes wereldtitels en al die keren dat hij op pole position stond, dat is waanzinnig. Dus zo’n iemand klop je echt niet even. En wat we verder niet mogen vergeten: Mercedes en Ferrari hebben nog altijd een veel groter budget dan Red Bull.”

Maar stel je voor, Verstappen flikt het. Hoe uniek is dat? Is dat te vergelijken met de Wimbledon-titel van Richard Krajicek of het EK-goud van de voetballers?

“Het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken, maar als Max inderdaad wereldkampioen wordt, is het wel duidelijk wie Sportman van het Jaar wordt.”

Maar die torenhoge verwachtingen, in hoeverre is dat een gevaar voor Verstappen?

“Niet. Want als er iemand zich totaal niet druk maakt om wat de buitenwereld zegt, dan is het Max wel. Ik heb ze de laatste jaren een beetje meegemaakt, Max, Jos en Raymond, zijn manager. Geloof me: die laten zich door niets of niemand afleiden. Misschien dat ze hooguit wat ongeduldig zijn. Maar als Max zegt: mijn auto is er klaar voor, dan kan hij het zomaar flikken.”

Was je eigenlijk altijd al geïnteresseerd in de Formule 1? Of heeft Verstappen dat aangewakkerd?

“Die interesse was er altijd al. Kwam door mijn ouders. Die keken altijd. En omdat mijn moeder uit Frankrijk kwam, juichten we thuis altijd voor Alain Prost. Maar het is wel zo dat Max het heeft geïntensiveerd. Want na een verloop van tijd was de interesse toch wel wat minder geworden. Ik keek nog wel, maar ik bleef er niet voor thuis of zo.”

En nu?

“Nu wel. Sterker nog, ik mis tegenwoordig zelfs de kwalificaties niet. Al kijk ik, sinds ik een paar jaar geleden het wereldje ben ingewandeld, inmiddels wel op een andere manier. Zo volg ik niet alleen de race, maar kijk ik ook wat er allemaal omheen gebeurt, qua entertainment.”

Hoe belangrijk is dat tegenwoordig in de Formule 1?

“Héél belangrijk. De race alleen is namelijk niet meer genoeg om de algemene liefhebber te enthousiasmeren. Natuurlijk, de echte racefan komt wel. Die hoeft geen poespas. Die wil gewoon de auto zien. Maar de nieuwe generatie, die moet echt geëntertaind worden. Anders komen die de volgende keer niet meer terug.”

En dus dacht je: weet je wat, ik laat wat deejays overkomen.

“Dat niet. Ik faciliteer het en neem met mijn bedrijf Deux de productie en content voor mijn rekening. Het idee om het naar een hoger engagement te brengen kwam vanuit Heineken. Wat overigens niet zo verwonderlijk was. Met de kreet More than a race wisten ze natuurlijk als geen ander hoe het entertainment rondom een raceweekend eruit zou moeten zien.”

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wilje het hele artikel lezen? Haal Panorama dan nu in de winkel, of bestel 'm HIER.