Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De eigenzinnige Hakim Ziyech: ‘Ik laat me niet piepelen’

Nog een paar maanden, dan is Circus Ziyech voortaan te bewonderen bij Chelsea. Hakim Ziyech (26) wordt inmiddels gezien als een tovenaar, maar de weg naar bewondering was een lange, vol botsingen en files.

De eigenzinnige Hakim Ziyech: ‘Ik laat me niet piepelen’

Zo lang is het niet geleden dat Ziyech collectief werd uitgekotst door de Ajax-supporters. In zieltjes winnen is de Marokkaan namelijk nooit geïnteresseerd geweest, hij is zijn onaangepaste zelf. Altijd. “Liever eerlijk en gehaat, dan achterbaks en geliefd.”  

“ZIYECH IS EEN FEYENOORDER!” Het is augustus 2014. Hakim Ziyech is met Heerenveen op bezoek in De Kuip en wordt vast toegezongen door Het Legioen. Ziyech staat in de nadrukkelijke belangstelling van Feyenoord, het is alleen nog even wachten op de ondertekening van het contract. Ziyech scoort die dag uit een vrije trap, als er nog twijfel was of hij wel een versterking is voor de Rotterdammers, dan is die nu weg. Later blijkt dat Ziyech inderdaad zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld voor Heerenveen, maar hij vertrekt niet naar Feyenoord, maar naar FC Twente. Martin van Geel, dan technisch directeur van Feyenoord, kan de keuze maar moeilijk verkroppen. “Hij heeft op sportieve gronden gekozen voor FC Twente, terwijl onze aanbieding financieel beter was,” zegt hij in De Telegraaf. “Hakim heeft een gesprek gehad met trainer Fred Rutten en daarin hebben wij hem aangegeven dat er geen sprake kon zijn van een garantie op een basisplaats. De concurrentie is groot bij ons. Als je het dan niet aandurft om te komen om de concurrentiestrijd aan te gaan, is het misschien maar beter ook dat je het niet doet. Je moet het wél graag willen. We wensen hem veel succes bij Twente.”

Het kamp-Ziyech doet de aantijging van Van Geel af als onzin en daar hebben ze een punt. Bij Feyenoord draagt Lex Immers op dat moment het shirt met nummer 10, die verhoudt zich tot Ziyech als een Kia Picanto tot een Tesla. “Als Feyenoord komt, ga je toch even nadenken, maar het perspectief bij FC Twente was gewoon beter,” zegt Ziyech tijdens zijn presentatie bij de club uit Enschede. “Ik besef dat ik heel veel mensen heb verbaasd met mijn keuze, waaronder mijn twee broers, die supporter van Feyenoord zijn. Die hadden het liever anders gezien, maar ook zij begrijpen het uiteindelijk wel. Ik heb voor mezelf gekozen. De manier zoals Feyenoord speelt, past niet helemaal in mijn plaatje. Het spel van FC Twente is mij wél op het lijf geschreven. Dit is echt een bewuste keuze geweest. FC Twente is een tussenstap op weg naar mijn uiteindelijke doel: spelen voor een Europese topclub.” 

‘Van Basten geen toptrainer’ 

Het moge duidelijk zijn, Ziyech is eigenzinnig. Dat is in Heerenveen al duidelijk. Daar kan de levende legende Marco van Basten dan wel trainer zijn, Ziyech is absoluut niet onder de indruk van zijn oefenstof. “Van Basten is een mooie naam, maar geen toptrainer,” zegt hij in 2016 in de Volkskrant. “Hij heeft zich bij AZ gerealiseerd dat ie er niet geschikt voor is. Dat had hij al bij Heerenveen moeten doen. Nu is hij toch weer assistent bij Oranje. Als je mensen kent of een grote naam hebt, kom je altijd wel weer aan de bak. Bij mij telt kwaliteit.”

Ziyech, dan nog FC Twente-speler, zegt nog veel meer noemenswaardigs in het interview. De club is overvallen door financiële problemen en de spelmaker wil graag vertrekken. Daar maakt hij geen geheim van en dat nemen de supporters hem kwalijk. “Het is nooit goed. Ik was eerlijk. Iedereen wist dat ik niet wilde blijven. Sindsdien ben ik niet meer geliefd bij de fans. Het zal wel.” Nee, hij gaat weinig missen aan FC Twente. “Wat spelers, de materiaalman. Van het bestuur niemand. Munsterman (oud-voorzitter, red.) knuffelde je alsof hij je beste vriend was. Maar even later knuffelde hij een volgende beste vriend. En daarna weer een volgende. Toen de shit uitkwam, was ie weg.”

Ziyech geeft zelden interviews, maar dit is smullen. Daar denken ze bij Twente anders over, hij moet zijn aanvoerdersband inleveren. “Met zijn kritiek op alles en iedereen binnen de club is hij een stap te ver gegaan,” zegt manager Ted van Leeuwen. Ziyech haalt een keer zijn schouders op en plaatst op Instagram: “Liever eerlijk en gehaat, dan achterbaks en geliefd.” 

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen? De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en kun je ook HIER bestellen?