Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van Gogh kopen voor vijf euro en verkopen voor 15 miljoen

Een schilderij kopen voor minder dan vijf euro. Dat is een leuke deal. Zeker als het later een Van Gogh blijkt te zijn en het 15 miljoen oplevert.

Van Gogh

Dit laatste gebeurde afgelopen week op de kunstbeurs in Maastricht. Dit schrijft de Limburger. Het precieze werk ‘Boerin voor een boerderij met rieten dak’  oftewel 'Paysanne devant une Chaumiere ' werd in 1967 te koop gezet na het overlijden van een Engelse Stafforshire. De vader van de verkopen had het ooit als schuldbetaling geaccepteerd waarna het in de kelder belandde. Via een inboedelveiling kocht een lokale antiek verzamelaar het voor vijf euro. 

Winst

Een jaar later wilde de man wel weer van het schilderij af. Een journalist kocht het toen voor 53 euro. Een mooie winst, maar pas daarna werd duidelijk dat het schilderij echt veel waard was. De journalist toonde het schilderij aan de directeur van de Tate Gallery. Die zag er meteen een Van Gogh in. In 1970 ging het schilderij in 1970 bij Sotheby’s in New York weg voor 110.000 dollar.

Duurste werk

In 2001 ging het schilderij opnieuw onder de hamer bij het veilinghuis in New York toen voor maar liefst 1,5 miljoen. Deze week werd dus verkocht op de kunstbeurs in Maastricht. Waarbij de komma tussen de 1 en de vijf er tussen uit werd gehaald en het wegging voor 15 miljoen. Volgens een woordvoerder is het schilderij het duurste werk dat is verkocht op de kunstbeurs.