doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Voetbal is maar bijzaak. Toch?

Elke week schrijven Panorama-verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week hebben ze het over het coronavirus.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Voetbal is maar bijzaak. Toch?

Micha

Vorige week belde John de Wolf me op over het interview dat ik onlangs met hem had in de aanloop naar Feyenoord-Ajax die, zoals je weet, aanstaande zondag gespeeld had moeten worden. Hij had het interview gelezen en op een paar details na goedgekeurd, ook mijn ronduit suggestieve opmerking dat het wel heel lekker voor Feyenoord was dat uitgerekend nu Ajax op bezoek kwam in De Kuip, gezien de huidige vorm van beide teams.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ik had nog niet opgehangen of ik moest die openingspassage en de slotvraag door de actualiteit schrappen (vraag van mij: “3-0 aanstaande zondag?, antwoord van hem: “Dat zijn jouw woorden, ik doe niet aan voorspellingen!”). Geen eredivisievoetbal tot 7 april, dus ook een streep door de Klassieker van zondag. Ik belde hem niet terug om te vragen wat hij daarvan vond, daarvoor leek mij zijn antwoord te voor de hand liggend en weinig toevoegen aan het verhaal. Ja, natuurlijk zou hij er ook van balen, stelde ik me voor, maar veiligheid van spelers, technische staf, medewerkers in het stadion, de supporters en iedereen die zij op hun beurt weer kunnen besmetten met het coronavirus, boven alles.

Een dag eerder benaderde ik Erben Wennemars voor een interview in de aanloop naar de marathon van Rotterdam, die inmiddels ook tot nader order is uitgesteld. Ons een-tweetje van vorige week over de start van het Formule 1-seizoen in Australië is door de afgelasting van afgelopen weekend ook achterhaald en zo kan ik nog wel even door- gaan. Het halve Vlaamse wielervoorjaar geschrapt, geen Champions League-voetbal meer, wellicht ook geen EK voetbal aankomende zomer, de Olympische Zomerspelen van Tokio op de tocht: ik hoorde sommige sportverslaggevers al zeggen dat ze nu maar beter een paar weken met vakantie kunnen gaan, als ze überhaupt al een vlucht kunnen krijgen. Tijdens het interview met John in de brasserie van De Kuip vroeg ik hem ook naar Carlo de Leeuw en of de dood van de zeer geliefde materiaalman van Feyenoord nog leefde binnen de club. John: “Voetbal is maar bijzaak, soms gebeu- ren er dingen in het leven die niet te regisseren zijn.” Ik ging niet weg met het idee dat ik een groot denker had geïnterviewd, maar ook al bedoelde hij dit in een andere context: dit kan in tijden als deze op een tegeltje, vind je niet?

Jochem

Beste mailer, ik neem het zekere voor het onzekere en vermijd voorlopig elke vorm van contact. Ook schriftelijk.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws