doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Corona en crime

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week heeft hij het over het coronavirus.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Corona en crime

Het Corona-virus bevestigt mijn stelling dat de grote aandacht voor misdaad in de media eigenlijk een bewijs was dat het supergoed ging met ons land: geen oorlogen, natuurrampen, watersnood, burgeroorlogen of... epidemieën. Misdaad is nu vrijwel uit het nieuws verdwenen.” Dit tweette ’s lands bekendste misdaadverslaggever Peter R. de Vries afgelopen zondag. Het zette me een beetje aan het denken. Is het echt zo dat misdaad vrijwel uit het dagelijkse nieuws is verdwenen?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In eerste instantie zou je denken van wel. Toen zondag naar buiten kwam dat alle cafés, restaurants en coffeeshops op slot gingen, sloeg dat in als een bom. De laatste ronde werd
geschreeuwd en bij de coffeeshop vormden zich rijen omdat de blowers onder ons wiet of hasj wilden inslaan voor de komende weken. De clubs zijn ook drie weken dicht, festivals gaan niet door, niemand zal uitgaan, niemand gaat dansen. Dat zorgt waarschijnlijk ook voor minder vraag naar cocaïne of een pilletje in het weekend. Het is even afwachten of die verminderde vraag ook zal leiden tot minder criminaliteit. Want zullen er dan ook meteen minder drugstransporten zijn? Dus minder cocaïnevangsten in de haven?

Wat er in ieder geval minder zal zijn in het nieuws zijn rechtbankverslagen. Alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges gaan dicht tot 6 april. Alleen de echt urgente zaken gaan nog door. Dat zijn bijvoorbeeld zaken waar een rechter moet beslissen over de vraag of een verdachte nog steeds in bewaring moet blijven of behandeling van zijn zaak buiten af mag wachten, maar ook familiezaken  behoren daartoe. Dan moet u denken aan zaken die gaan over de zorg over de kinderen, over uithuisplaatsingen of zorgmachtigingen. Dat zijn doorgaans niet de zaken die in de media terechtkomen. Maar zou dat ook betekenen dat de misdaad stopt? Een korte blik op de misdaadsites doet vermoeden dat dit niet het geval is.

Er wordt nog steeds ingebroken in Nederland, er worden nog steeds mensen gedood. Zoals die horlogeman uit Zandvoort die levenloos in zijn auto is aangetroffen in het water van het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen.

De man is vermoord. Getuigen hoorden rond het plaats delict schoten. Afgelopen weekend is er ook een 23-jarige man doodgeschoten in Amsterdam-Oost. De politie heeft later drie aanhoudingen verricht. Dit zijn overigens wel twee zaken die allemaal speelden vóór zondag, dus voordat het land op slot ging. Misschien heeft De Vries dus wel gelijk en kijken we over een tijdje naar een significante daling van de misdaad gedurende de periode dat corona huishield in ons land. Ik hou me dan maar vast aan wat de president van de Verenigde Staten Donald Trump een tijdje geleden zei toen corona net de kop opstak. Op zijn kenmerkende, zelfverzekerde manier zei Trump dat de epidemie over zou zijn in april. Ik ben benieuwd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws