doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De (nieuwe) geniale generatie strafrechtadvocaten

Mogen wij u voorstellen: dit zijn de advocaten van de toekomst. Natuurlijk, Stijn Franken, Sander Janssen en al die anderen doen het nog meer dan uitstekend, maar deze tien namen gaan binnenkort de dienst uitmaken in de rechtszaal.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60ce606849a32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce606849a32 img{#fig-60ce606849a32 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce606849a32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce606849a32 img{#fig-60ce606849a32 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ce606849a32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce606849a32 img{#fig-60ce606849a32 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ce606849a32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce606849a32 img{#fig-60ce606849a32 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}De (nieuwe) geniale generatie strafrechtadvocaten

TIM VIS (30)

KANTOOR: Vis & Van Reydt Advocaten te Amsterdam.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

SPECIALISME: euthanasie en hulp bij zelfdoding, jeugdstrafrecht en het gedoogbeleid van coffeeshops.

ZAKEN/CLIËNTEN: bekend van de zaak-Albert Heringa (hulp bij zelfdoding van 99-jarige moeder), de Thialf-schietpartij en coffeeshophouder Johan van Laarhoven die recent na ruim vijf jaar Thaise cel teruggekeerd is op Nederlandse bodem.

DE PERSOON: de ‘dandy’ van de lijst. Onberispelijk gekleed en goed gekapt. Zou niet misstaan op de set van de succesvolle Netflix-advocatenserie Suits. Door velen getipt als toekomstige nummer 1-advocaat, mede door zijn sterke en buitengewoon prettige manier van pleiten in de rechtszaal. Maar ook zijn aanstekelijke energie en bevlogenheid worden geroemd. Vis is gepokt en gemazeld na acht jaar lang gewerkt te hebben bij het kantoor van topadvocaat Gerard Spong.

Hierna besloot Vis zijn eigen kantoor te openen en de chique Keizersgracht te verruilen voor de creatieve omgeving van de Amsterdamse Houthavens.

Vis schreef in 2012 samen met kantoorgenoten Gerard Spong en Sidney Smeets een boek over het gedoogbeleid: De Hypocrisie van de Achterdeur. Hierin breken zij een lans voor het legaliseren van softdrugs. “Nu is het zo dat wiet en hasj legaal verkocht mogen worden in de coffeeshop. Maar het telen, het inkopen en het opslaan ervan is strafbaar. Dat is dubbel. Het moet ergens vandaan komen, het komt niet vanzelf de coffeeshop binnenvliegen. Er zijn nog steeds coffeeshophouders tegen wie een maandenlange celstraf wordt geëist, omdat zij iets doen (inkopen en bevoorraden) wat onlosmakelijk is verbonden met het product wat zij wél legaal mogen verkopen. Als je dit reguleert, kun je ook beter de kwaliteit van de wiet controleren, er kwaliteitsnormen aan hangen en dus zeker weten dat er geen troep bij is gestopt.”

Waar gaat je juridische hart sneller van kloppen?

“Van strafzaken die ook een maatschappelijke impact hebben. Zoals bij jeugdstrafrecht vind ik dat de pedagogische aanpak voorop moet staan. Het is belangrijk om te kijken hoe je een minder- jarige verdachte het beste kunt helpen om in de toekomst uit de criminaliteit te blijven. Soms voel ik me net een halve maatschappelijk werker omdat ik op zoek ga naar de juiste instelling om een jongere onder te brengen en probeer de rechter hiervan te overtuigen.”

Waar sta je over tien jaar?

“Dan hoop ik mijn praktijk uitgebreid te hebben naar internationaal strafrecht en meer zaken te doen waarin oorlogsmisdrijven, genocide en mis- drijven tegen de menselijkheid centraal staan.”

Desiree de Jonge

KANTOOR: Cleerdin & Hamer Advocaten te Rotterdam.

SPECIALISME: zware en georganiseer-de misdaad, cassaties en Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

ZAKEN/CLIËNTEN: De Jonge is de nieuwe advocaat van Willem Holleeder in het hoger beroep. Bekend van de cassatie van Jesse Remmers (Passageproces) en van de verdachte in de helikopterkaping van Mocro Maffia-kopstuk Benaouf A.

DE PERSOON: “Wie is dat meissie?” vroeg Willem Holleeder toen advocaat Sander Janssen hem voorstelde De Jonge toe te voegen aan het advocatenteam in het hoger beroep. De Jonge komt in de plaats van Robert Malewicz. Volgens het advocatenkantoor is het vrijwel zeker dat na het hoger beroep een cassatieprocedure bij de Hoge Raad zal volgen. En laat dat nou net een van de specialismen zijn van De Jonge. Deze analytische, nuchtere en buitengewoon slimme advocate is niet op haar mondje gevallen. Dat is ook wel nodig bij Willem Holleeder die een aaneenschakeling is van gevatte Jordanese humor. “We hebben een running gag dat hij nu ‘eindelijk een goede advocaat’ heeft. Wat de gemoedstoestand van Holleeder is? Hij is erg up, ik heb hem nog nooit down meegemaakt. Van alle mensen die ik heb bijgestaan, is Holleeder degene die het meest actief met zijn eigen zaak bezig is. Hij doet zelf veel onderzoek in het dossier en legt bewijsmiddelen naast elkaar. Ik zei laatst tegen hem
dat hij ook even een break zou kunnen nemen, waarna hij antwoordde: Een break? Wat moet ik met een break?
Ik ben gewoon lekker bezig! We bellen vaak, meestal in de ochtend. Dan gaat het over het aankomend hoger beroep en soms ook over dingen die in het nieuws zijn geweest en die hem bezig- houden. Zoals de aanhouding van Ridouan Taghi. Voor hem is dan belangrijk of er iets in zijn situatie gaat veranderen met de komst van Taghi naar de EBI.”

Wat is de strategie voor het hoger beroep?

“In het hoger beroep gaan we meerdere scenario’s uiteenzetten ter beoordeling van de betrouwbaarheid van het bewijs. Nu heeft de rechtbank Holleeder veroordeeld vanuit een kokervisie en is de rechtbank puur afgegaan op de verklaringen van de zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra. Verklaringen die wat ons betreft niet altijd kloppen. We gaan het échte totaalbeeld presenteren wat er in die periode allemaal is gebeurd in de Amsterdamse onderwereld en daarbuiten.”

Het hoger beroep van Willem Holleeder begint waarschijnlijk rond de zomer dit jaar. Van dit veelbelovende ‘meissie’ gaan we de komende tijd dus nog veel horen en zien.

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Vico Olling en Hetty Vos over de nieuwe generatie advocaten lezen en weten wie de rest is? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER, of haal 'm in de winkel!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws