VN-baas bezorgd om 'gruwelijke stijging' huiselijk geweld

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, maakt zich ernstige zorgen over het groeiende aantal meldingen van huiselijk geweld.
VN-baas bezorgd om 'gruwelijke stijging' huiselijk geweld

De VN-baas heeft afgelopen nacht een waarschuwing afgegeven over de "gruwelijke stijging van het aantal meldingen van huiselijk geweld tegen vrouwen". Hulplijnen zouden in sommige landen sinds de coronacrisis twee keer zoveel telefoontjes van vrouwen hebben gekregen dan normaal. Welke landen dat zijn laat Guterres in het midden, maar zijn waarschuwing geldt wereldwijd.

In ons land beschikt de organisatie Veilig Thuis over deze cijfers, en die laten aan NU.nl weten dat ze nog geen significante stijging hebben gezien in het aantal meldingen. Maar dat betekent niet dat ze zich geen zorgen maken: door de huidige coronamaatregelen is er minder zicht op zaken als huiselijk geweld en kindermishandeling. 

De VN-baas ziet dezelfde problemen. De hulpverlening is onderbezet, er is veel minder ambulante zorg en opvangcentra voor vrouwen zich of gesloten, of vol. Op deze manier kunnen vrouwen niet in zo'n Blijf-van-mijn-lijf-huis terecht en zitten ze door de quarantainemaatregelen of lockdown opgesloten met hun mishandelaars. Binnenshuis is het op deze manier lastig om ongemerkt hulp in te schakelen.

Daarom draagt de VN-baas de optie aan om bij supermarkten of apotheken een waarschuwingssysteem op poten te zetten, zodat vrouwen toch ongemerkt hulp kunnen zoeken. Ook het aantal online services moet volgens Guterres opgeschaald worden.

Verder wil hij vervolging van mishandelaars grote prioriteit geven en moeten opvangcentra als Blijf-van-mijn-lijf-huizen een 'essentiële plaats' worden zodat ze open kunnen blijven: "Maak het beschermen van vrouwen een hoofdzaak in de bestrijding van het coronavirus."

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5eff52fd94098', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws