Door: Martijn Haas
Misdaad

Maffiabaas Mario Luciano Romito geliquideerd

Een zwarte Volkswagen Beetle in het veld met doorgeschoten ruiten, een lichaam nog net te zien, liggend op een van de st...

Een zwarte Volkswagen Beetle in het veld met doorgeschoten ruiten, een lichaam nog net te zien, liggend op een van de stoelen. Gemaakt in een regio die onder toeristen bekend is van de fraaie stenen hutten - trulio's - die overal in het landschap opduiken. Dat is het beeld dat we vanmorgen op de server binnenkregen.

Een rechercheur bij de wagen met de gedode Romito en De Palma

Het gaat om de maffia-hit op Mario Luciano Romito, gisterenmorgen uitgevoerd. Hij is de 50-jarige leider van een criminele groepering ('de Romito-clan') die in een hevig conflict is geraakt met een andere groep - de Libergolis - in de Gargano-streek, in de zuidelijke provincie Puglia (de hak van de 'laars' die Italië voorstelt). De bestuurder van de wagen, de zwager van Romito Matteo de Palma - is ook gedood. Twee andere slachtoffers lijken niet meer dan 'collateral damage'. Het hitteam dat eerst Romito en De Palma beschoot is daarna nog achter een vrachtwagen aangereden en heeft ook de twee inzittenden van dat voertuig gedood. Nu blijkt dat dat om twee boeren uit de omgeving gaat, zonder enige maffia-relatie. De bestuurder van de vrachtwagen is ter plekke overleden, de bijrijder is gestorven aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Naar verluid zou het commando dat de schoten heeft afgevuurd uit vier- á vijf man hebben bestaan.

Romito, 50, was een "big shot" in het milieu van de Gargano-streek. Een van de meest beruchte spelers in een vete die de criminele kampen in deze regio al jaren verdeelt. Hij was onlangs vrijgelaten uit de gevangenis van Frosinone, waar hij sinds mei 2014 vast zat voor een oude overval.

Naar aanleiding van de opleving van de haat tussen de clans, kwam hij meerdere malen in het vizier van de lokale huurmoordenaars. Tot nu toe lukte het hem altijd aan de dood te ontsnappen. Een "wonder", kortom, in ieder geval tot gisterenmorgen.

Mario Luciano Romito

 Al in 2009 was Romito het doelwit van een bomaanslag. Zijn broer Michele Romito kwam hierbij om het leven. De bewuste bom was geplaatst onder de Audi waarin de twee broers zich vervoerden.

Als aanleiding voor de moord gaan er op dit moment verschillende theorieën de ronde. Het zou een pure vergelding zijn voor de moorden die aan de Romito-clan worden toegeschreven. Het zou om een 'turfwar' kunnen gaan, ofwel de strijd om grondgebied in de arme landtong Puglia. Ook zou er sprake zijn van de opkomst van een nieuwe generatie criminelen die weinig respect voor de oude clans zou hebben, zo lezen we hier.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws