Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Níet gescout, wél gescoord - de toevallige transfers van Litmanen, Romário, Suárez, Pellé

Níet gescout, wél gescoord - de toevallige transfers van Litmanen, Romário, Suárez, Pellé

De eredivisieclubs hadden tot en met 31 januari de tijd om nieuwe spelers aan te trekken. Die voetballers zijn ongetwijfeld talloze keren beoordeeld door diverse scouts en door allerlei datasystemen gehaald, want zo gaat dat tegenwoordig. Maar de mooiste deals ontstaan toch echt bij toeval, kijk maar naar deze transfers.

Romário naar PSV: Eindhovenaren kapen de verkeerde speler weg

In de zoektocht naar een nieuwe spits klopt PSV in 1988 aan bij Club Brugge.

De Belg Marc Degryse moet de aanval van de Eindhovenaren versterken, maar Club Brugge wil eerst de onderhandelingen met de beoogde vervanger afronden. “Dat moest een buitenlander worden, die niet uit Afrika of Azië kwam en op dat moment op de Olympische Spelen in Seoul voetbalde.

Wisten wij veel wie er bedoeld werd,” vertelde oud-voorzitter Harry van Raaij.

Op de terugweg naar Eindhoven concludeerde de PSV-delegatie dat het om een Braziliaan moest gaan. Van Raaij: “We zijn direct doorgereden naar het huis van Kees Ploegsma, onze manager. Het was al half twaalf ’s avonds. Onze Keesje weet dat wel, maar die slaapt al, zei Ploegsma, en die heeft toen zijn zoon wakker gemaakt. Oh, dat is Romário, zei Keesje.” Romário de Souza Faria is dan al 22 en topscorer van de Braziliaanse olympische ploeg. Op zo’n speler jaagt tegenwoordig de hele wereld en een Nederlandse club maakt dan allang geen kans meer op zijn handtekening, maar een dag nadat PSV voor het eerst van Romário heeft gehoord, maakt het er werk van. En zie daar: een week later is manager Ploegsma terug uit Brazilië, mét Romário, die een van de beste spelers die de eredivisie ooit heeft gezien zal worden. Ze hebben de Braziliaan voor de neus van Club Brugge weggekaapt, denkt PSV. “Een paar weken later belde Club Brugge,” vertelde Van Raaij. “Of we nog interesse hadden in Degryse, want ze hadden nu eindelijk hun begeerde buitenlandse spits van de Olympische Spelen kunnen strikken. Frank Farina, de midvoor van het Australisch elftal...”

Hyun-Jun Suk: aangespoelde Koreaan wil eens meetrainen…

De Koreaan Hyun-Jun Suk heeft maar één wens: een voetbalcarrière in Europa. Daarom is hij in 2009, zonder een woord Engels te spreken, naar Nederland gereisd. Met een Koreaanse restauranthouder staat hij langs het trainingsveld van Ajax.

“Een jongen sprak me aan en begon over zijn vriend, die verderop stond en heel goed kon voetballen,” zei toenmalig Ajax-coach Martin Jol in Voetbal International. “Hij was volgens hem de beste aanvaller van Zuid-Korea en wilde meetrainen.” Jol lacht het verzoek weg. “Wat moet je anders met zoiets? Maar een dag later stonden ze er weer, en de volgende dag ook, en dat ging zo maar door. Na een paar dagen dacht ik: ach, waarom ook niet? Je weet het maar nooit. Ik gaf onze teammanager David Endt de opdracht om hem uit te nodigen voor wat trainingen en oefenwedstrijdjes bij Jong Ajax.”

Daar zien ze dat er nog genoeg valt te verbeteren bij Suk, maar hij is ook pas 18 jaar. Jol: “Hij wilde zijn eigen sprookje verwezenlijken en dat zorgde voor een geweldige drive. Dat merkte je aan alles. Hij kon je soms ook echt verbazen met iets moois.” Suks droom komt uit: hij tekent een contract bij Ajax. Het zou uiteindelijk blijven bij zes wedstrijden in de hoofdmacht, maar het blijft een uniek verhaal in de Amsterdamse clubhistorie.

Suk werd in een verkiezing van VI vorig jaar verkozen tot dé cultheld van Ajax. Andersom was de periode even onvergetelijk. Suk heeft de drie Amsterdamse kruizen en het Ajax-logo vereeuwigd op zijn lichaam. “Van de eerste tot de laatste seconde was mijn periode bij Ajax heel bijzonder. Mijn liefde zit diep en dat uit zich ook op mijn arm met mijn tatoeages.

De periode bij Ajax heeft me gevormd.”

Zijn korte tijd bij Ajax blijkt de aftrap van een respectabele carrière langs onder meer FC Groningen, FC Porto en Trabzonspor. Momenteel speelt de vijftienvoudig Koreaans international met Troyes in de Franse Ligue 2.

Graziano Pellé naar Feyenoord: topscorer dankzij strandontmoeting

Graziano Pellè is in de zomer van 2012 op vakantie op Ibiza.

Op het strand raken hij en zijn vrienden aan de praat met een groep Nederlandse meisjes. “Een van hen zat te appen met de zoon van Ronald Koeman. Je krijgt de groeten, zei dat meisje tegen mij, waarop ik weer zei dat hij de groeten terugkreeg en dat ie meteen aan zijn vader moest vragen of hij me niet naar Feyenoord wilde halen,” vertelde de Italiaan in het boek Pellè Spreekt.

Toevallig heeft Feyenoord dringend behoefte aan een nieuwe spits. Een seizoen eerder is John Guidetti met veel succes gehuurd van Manchester City, maar hoewel de competitie al is begonnen, is Guidetti nog altijd niet vervangen. Bij Feyenoord zullen ze in eerste instantie niet hebben gedacht aan Pellè. Hij stond al vier jaar onder contract bij AZ en een doelpunt was ongeveer even zeldzaam als een date voor Mark Rutte. Ook bij zijn volgende club, Parma, scoort Pellè nooit. Als de transferdeadline nadert, wil coach Koeman het toch proberen met hem. Een slechte spits is immers beter dan geen spits. Parma vindt het geen enkel probleem hun spits een jaar te verhuren. Pellè is al 27, maar doet in Rotterdam iets wat hij in zijn carrière nog nooit heeft gedaan: scoren. Aan de lopende band, uit alle hoeken en standen. Pellè blijkt een fenomeen en binnen een half seizoen koopt Feyenoord de spits van Parma. Het halve Legioen zit met een coupe à la Pellè op de tribune, de spits is dermate populair dat Voetbal International een boek uitbrengt: Pellè Spreekt, waarin de topscorer duizend door fans ingestuurde vragen beantwoordt.

Daardoor weten we dat hij geen liefhebber is van opera, zijn spaghetti het liefst met witte saus eet en dat hij op zijn nagels bijt. Na twee zeer productieve seizoenen verkoopt Feyenoord de Italiaan met flinke winst aan Southampton. En dat allemaal dankzij die toevallige strandontmoeting op Ibiza.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • ProShots