Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Guus K. is dus toch een oorlogscrimineel

Boem! Kort na twaalven vanmiddag was er ineens vuurwerk aan het Gerechtshof in Den Bosch. De excentrieke zakenman Guus K...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Boem! Kort na twaalven vanmiddag was er ineens vuurwerk aan het Gerechtshof in Den Bosch. De excentrieke zakenman Guus K. die een aantal jaren werd vrijgesproken voor wapenhandel en oorlogsmisdrijven tijdens het bewind van dictator Charles Taylor in Liberia is nu toch veroordeeld. Een niet zomaar een straf. Hij krijgt maar liefst 19 jaar gevangenisstraf opgelegd. Dat wil zeggen dat de nu 74-jarige Guus K. hoogstwaarschijnlijk tot aan zijn oude dag, dan wel dood vast komt te zitten. 

Twitter vandaag:
10 min.10 minuten geleden OM zeer tevreden met veroordeling Guus K. voor illegale wapenimporten en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven. Opgelegde straf: 19 jaar.

K. werd in 2008 vrijgesproken na een slepende rechtszaak. Het OM ging in beroep en behaalt nu een enorme zege in de rechtszaal. Niet alleen is deze uitspraak extreem zuur voor Guus K. die inmiddels 74 jaar oud is. Hij zal ondanks zijn gebrekkige gezondheid toch een fikse straf moeten ondergaan. De eis van het OM was 20 jaar gevangenisstraf, dus 19 jaar is maar een heel ietsiepietsie minder.

Daarnaast is deze uitspraak ook een klap in het gezicht van advocaat Inez Weski. Iemand die zich jarenlang voor K. heeft ingezet. Zij was de afgelopen periode voor een groot deel in beslag genomen met de heropening van deze zaak. Een proces waar zij vanaf het begin af aan bij was.

Guus K. woont en werkt sinds de jaren tachtig in West-Afrika. Hij is daar enorm succesvol in de houthandel. Zodanig dat hij op een gegeven moment in de Quote 500 belandt als een van de rijkste Nederlanders. Maar zijn manier van zakendoen is corrupt, zo stelt het Gerechtshof nu. K. levert wapens aan een dictatoriaal bewind in Liberia dat op allerlei fronten de mensenrechten schent. In die jaren geldt er een embargo tegen het leveren van wapens aan het bewind van Charles Taylor. Deze man is zelf veroordeeld tot 50 jaar celstraf voor oorlogsmisdaden in Afrika.

In 2008 moet het OM bakzeil halen wanneer K. wordt vrijgesproken. Het gerechtshof meent dat de getuigen waarmee de aanklager op de proppen is gekomen onsamenhangende verhalen vertellen. De een zegt dit, de ander dat.

Het OM heeft een nieuw proces aangevraagd en gekregen. De officier zegt nu: ja dat klopt, al die onsamenhangende verhalen. Maar deze getuigen zijn destijds bedreigd, gedrogeerd zijn ten tijde van het schrikbewind van Charles Taylor.