Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Deze stinkend rijke beroemdheden begonnen hun leven in bittere armoede

Heb je zelf geen stuiver om je kont te krabben? Lees hier wat J.K. Rowling, Ed Sheeran en andere beroemdheden hebben gedaan om stinkend rijk te worden.

Beroemdheden

Demi Moore (61) 

Groeide op: met alcoholistische moeder

Geschat vermogen: 200 miljoen dollar

De Amerikaanse actrice en filmproducente Demi Moore had op z’n zachts gezegd een turbulente jeugd en daar vertelt zij uitgebreid over in haar memoires Demi Moore Inside Out. Ze beschrijft daarin onder andere dat ze opgroeide in armoede met een alcoholistische moeder die haar op haar dertiende verjaardag vertelde dat haar vader niet haar biologische vader was. Dit nieuws hakte erin bij de jonge Demi die een jaar eerder ook al getuige was geweest van een zelfmoordpoging van haar moeder. “Ik herinner me hoe ik met mijn vingers, de kleine vingers van een kind, de pillen uit de mond van mijn moeder probeerde te halen,” vertelt de actrice in haar boek.

Als tienermeisje werd ze ook verkracht door een man die 500 dollar aan haar moeder had betaald om seks met haar dochter te mogen hebben. Demi raakte hierna verslaafd aan cocaïne en ze stopte met school. Ze liep weg van haar moeder en deed audities voor allerlei rollen zonder enige acteerervaring. Op haar negentiende kreeg ze een rol in een soap en daarna werd ze gevraagd voor de film St. Elmo’s Fire. De regisseur stelde de voorwaarde dat ze eerst zou afkicken van de cocaïne en de drank. Dat lukte haar en de film werd haar doorbraak.

Demi Moore in Charlie’s Angels: Full Throttle.

Demi werd al snel een van de best betaalde actrices in Hollywood en ze was de eerste actrice die meer dan 10 miljoen dollar kreeg. Dat was voor haar rol in Striptease (1996). Haar eerste echtgenoot was Bruce Willis en in 2005 speelde ze de schurk in Charlie’s Angels 2. Vlak daarna werd ze het steenrijke gezicht van cosmeticagigant Helena Rubinstein.

Richard Branson (73)

Groeide op: zonder schooldiploma

Geschat vermogen: 5,1 biljoen dollar

In 1966 liep de 16-jarige Britse puber Richard Branson zijn middelbare school uit om er nooit meer terug te komen. Hij leed aan dyslexie en ADHD en hij haalde slechte cijfers op school. De jonge Richard wilde op eigen benen staan en hij vond voor een klein bedrag onderdak in een oude woonboot die in een van de kanalen van de Londense wijk Little Venice lag en hij maakte daar een tijdschrift dat de saaie schoolkranten moest vervangen. Het blad had de titel The Student.

Vier jaar later, in 1970, startte hij het Virgin Records platenlabel en hij verkocht de platen eerst via zijn eigen postorderbedrijfje. Met de eerste plaat van zijn label, die werd gemaakt door de multi-instrumentalist Mike Oldfield, scoorde hij meteen een internationale hit en al snel schoten de bekende Virgin Record Stores wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. De basis voor Virgin Group, waaronder vele bedrijven van Branson in de toekomst geschaard zouden worden, werd dus gelegd in een krakkemikkige Londense woonboot. Virgin Records zou razendsnel uitgroeien tot het grootste onafhankelijke platenlabel ter wereld en het werd uiteindelijk voor 1 biljoen dollar verkocht aan platenmaatschappij EMI. Op 29-jarige leeftijd had Richard al genoeg bankbiljetten in zijn oude sok om Necker Island in de Britse Maagdeneilanden te kunnen kopen.

Richard Branson in zijn eigen ruimtevaartuig.

De blonde, hippie-achtige Brit was al dik multimiljonair toen hij in 1984 de luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic startte. De slogan die Branson op de Airbus A340-600 van dit bedrijf liet zetten werd razendsnel wereldnieuws: Mine is bigger than yours! In 1999 voegde hij het mobiletelefoonbedrijf Virgin Mobile aan zijn collectie toe. Kers op de taart van ‘multibiljonair’ Richard is (voorlopig) Virgin Galactic, een bedrijf dat een hele industrie rond ruimtetoerisme is gestart. In 2023 lanceerde Branson zijn eerste commerciële ruimtevlucht die toen nog niet hoger ging dan het randje van de ruimte. Richards gedachten zweven nog veel verder dan deze vlucht want hij wil uiteindelijk zelfs een hotel in de ruimte bouwen waar je tussen de sterren kan liggen snurken.

De kleine Oprah moest in zakken lopen want er was geen geld voor kleding en zij werd in die tijd vele malen door haar ooms en neven misbruikt en verkracht

Oprah Winfrey (70)

Groeide op: met misbruik en gewelddadige oma

Geschat vermogen: 2,6 biljoen dollar

Oprah Winfrey werd in 1954 geboren in Mississippi in de VS en dat was in de tijd dat racisme daar nog welig tierde. Haar ouders Vernita en Vernon Winfrey waren nog maar tieners en zo arm als een luis toen Oprah ter wereld kwam. De baby werd tot haar zesde jaar door haar hardhandige oma opgevoed. Oprah werd vaak tot bloedens toe met riemen geslagen door haar grootmoeder. Toen het meisje bij haar moeder mocht gaan wonen werd haar situatie er alleen maar erger op. De kleine Oprah moest in zakken lopen want er was geen geld voor kleding en zij werd in die tijd vele malen door haar ooms en neven misbruikt en verkracht. Oprah was daardoor op haar veertiende jaar al zwanger maar de baby werd te vroeg geboren en stierf na twee maanden. Nu ging het tienermeisje bij haar vader wonen die ervoor zorgde dat ze naar school ging.

Oprah met Dolly Parton.

Toen ze nog op de middelbare school zat begon ze op haar negentiende jaar met het presenteren van het nieuws bij een lokaal televisiestation. Zij was daarmee de jongste Afro-Amerikaanse nieuwspresentatrice ooit. Haar carrière ging in sneltreinvaart en in 1984 presenteerde Winfrey al het middagprogramma AM Chicago. Nadat het programma eerst met een uur werd uitgebreid kreeg het al snel de titel The Oprah Winfrey Show. De show werd binnen een jaar landelijk uitgezonden en trok in Amerika 25 jaar lang zo’n 40 miljoen kijkers. Wereldwijd werd de show in 150 landen bekeken waaronder Nederland waar het vele jaren bij RTL te zien was. Harpo Productions (Harpo is de naam Oprah achterstevoren gespeld ) is haar gigantische mediabedrijf dat haar eigen programma’s onder de vleugels heeft maar waarin ook haar eigen zender Oxygen is ondergebracht. Deze zender richt zich voornamelijk op het vrouwelijke publiek op internet en televisie.

Oprah zit er warmpjes bij.

De nu 77-jarige Oprah Winfrey mag zich met trots een homemade biljonair noemen. Ze werd door het zakenmagazine Forbes meerdere malen uitgeroepen tot de enige gekleurde vrouwelijke miljardair ter wereld en zij wordt tevens gekwalificeerd in diverse polls als machtigste en invloedrijkste televisiepersoonlijkheid van de aardbol. Hierbij wordt gekeken naar het inkomen, de populariteit en de internationale media-aandacht van de genomineerde beroemdheid. Oprah zelf vindt alle drukte om haar rijkdom wat overdreven, zo blijkt uit de wijze woorden die zij eens sprak over stinkend rijk zijn: “Rijke mensen zijn gewoon arme mensen die geld hebben.”

J.K. Rowling (58)

Groeide op: na haar scheiding met bijstandsuitkering

Geschat vermogen: 1,2 miljard euro

Bestsellerauteur J.K. Rowling is een van de rijkste vrouwen ter wereld maar dat is ook wel eens anders geweest. Voordat de Britse schrijfster haar held Harry Potter bedacht zat ze nogal op zwart zaad. De beroemde tovenaarsleerling zou haar echter snel meenemen naar een bijzonder en vooral onvoorstelbaar nieuw rijkeluisleven.

Joanne werd op 31 juli 1965 geboren in het Engelse Chipping Sodbury. Na haar schooltijd vertrok ze in 1990 naar Portugal, waar ze Engelse les gaf en waar ze de televisiejournalist Jorge Arantes ontmoette. Ze trouwden en kregen samen een dochter. Toen het huwelijk spaak liep, ging Rowling terug naar Engeland waar zij met haar kind van de bijstand leefde en zij schreef eerst twee boeken voor volwassenen die zij zelf niet goed genoeg vond om naar een uitgever te sturen. Het briljante idee van Harry Potter kwam in haar op in 1990 terwijl ze in een vertraagde trein zat op weg van Londen naar Manchester.

Joanne Rowling bedacht de avonturen van Harry Potter in de trein.

In de vijf jaren die daarna volgden, begonnen de Harry Potter-verhalen steeds meer vorm te krijgen. Rowling schreef haar ideeën op losse blaadjes en ze nam deze notities mee naar cafeetjes in Edinburgh waar ze er verder aan schreef. Ze ontving talloze afwijzingen van uitgevers na het sturen van haar eerste manuscript. Maar als bij toverslag werd het in 1999 opeens toch uitgegeven en J.K. Rowling brak internationaal door met haar drie eerste boeken over de tovenaarsleerling Harry Potter. Zij werd de eerste auteur in de wereld die miljardair is geworden van haar pennenvruchten die in totaal 8 miljard dollar opleverden. De laatste 4 delen van de boekenreeks waren de snelst verkochte boeken aller tijden en in totaal verkocht Joanne meer dan 500 miljoen exemplaren in 69 verschillende talen. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmreeks waarvan Rowling twee van de acht delen produceerde. J.K. Rowling zou momenteel rijker zijn dan de Britse koning en hoe blij ze daar mee is valt met geen pen te beschrijven.

Arnold Schwarzenegger (76)

Groeide op: met een gewelddadige vader

Geschat vermogen: 100 tot 200 miljoen dollar

De gespierde acteur Arnold Schwarzenegger groeide op in het Oostenrijkse stadje Thal in een armoedig gezin dat werd overheerst door zijn gewelddadige vader. Samen met zijn broer Meinhard kreeg hij bijna dagelijks op zijn donder van zijn pa die de jongens constant sloeg en ook hun moeder kon haar handen niet thuishouden. De broers kregen vaak niets te eten als straf en Arnold leed erg onder die mishandelingen. In een Netflix-serie over zijn leven vertelde de acteur: “’s Nachts om drie uur kwam hij langs om ons te slaan. Iedereen werd dan met een bonzend hart wakker. We wisten wat het betekende. Vader kwam met zijn broekriem langs en ranselde ons af. Altijd was er dat rare geweld in onze familie.”

Arnolds moeder was een schoonmaakfanaat omdat haar man kwaad werd als het huis niet brandschoon was. De kinderen mochten van haar dan ook niets vuilmaken wat voor veel stress zorgde bij de jongens. Vader was lid van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) die ook bekend stond als de nazipartij en hij raakte in WO2 gewond in Leningrad. “Net als veel andere soldaten is mijn vader als een gebroken man uit de oorlog teruggekeerd,” vertelde Arnold in de serie . “Hij leed waarschijnlijk aan een posttraumatische stress-stoornis. Hij was echt schizofreen. Mijn broer en ik wisten nooit welke vader ’s nachts zou thuiskomen. Zou het deze keer eindelijk eens een goede vader zijn? Of zou hij alweer dronken zijn?”

In Terminator 3: Rise of the Machines.

De jonge Arnold wilde bij elke klap die hij kreeg van huis weglopen en in 1968, op zijn 21ste, vertrok hij naar Amerika. Hij startte daar een stratenmakersbedrijf en had andere ondernemingen waardoor hij al na enkele jaren miljonair werd. Hij was tevens een succesvol bodybuilder en een gevierd acteur door zijn hoofdrollen in Conan de Barbaar en de Terminator-films. Van 2003 tot 2011 was hij gouverneur van Californië en tot 2000 was hij samen met Sylvester Stallone, Bruce Willis en Demi Moore eigenaar van Planet Hollywood Restaurants.

Dolly Parton (78)

Groeide op: in een straatarm gezin

Geschat vermogen: 375 miljoen euro

De rondborstige countryzangeres Dolly Parton werd geboren in 1946 in een houten hutje in het Amerikaanse Tennessee. Haar vader was landarbeider bij de lokale boeren en haar moeder was huisvrouw. Het gezin was straatarm en Dolly moest het karige eten delen met elf broers en zussen. Tijdens een interview in de Today Show haalde Dolly herinneringen op aan deze armoedige jeugd: “We vormden een hechte gemeenschap en in de Tennessee Mountains, waar ik opgroeide, waren er weinig families die het veel beter hadden dan wij. We aten vaak eekhoorns en konijnen en die vind ik nog steeds lekker, het vlees is mals en zoet,” aldus Parton. “Maar het zijn kleine diertjes, we hadden er veel nodig om twaalf hongerige kindermondjes te vullen. Stel je eens voor, mijn moeder had altijd een kind in haar armen en eentje in haar buik!”

Dolly Parton in de film Nine to Five, geflankeerd door Lily Tomlin (l) en Jane Fonda.

Toen ze al jaren een succesvolle zangeres was schreef Dolly in 1971 een lied over de schrijnende armoede van het grote gezin met de titel Coat of Many Colors. Dolly hierover: “Mijn moeder had voor mij een jasje genaaid uit lompen, en ze zei dat het me prachtig stond, maar dat veranderde niets aan het feit dat het lompen waren. Ik zou voor geen geld van de wereld naar dat leven willen terugkeren.” In Partons jeugd werd er ‘s avonds veel muziek gemaakt en gezongen op de veranda van de houten hut en al snel wist ze dat muziek haar weg zou worden naar een beter leven. Ze verscheen toen ze twaalf jaar was al op de lokale televisie en al snel daarna lanceerde ze haar eerste album.

Dolly groeide razendsnel uit tot een wereldster die muziek van country tot pop maakt en die meestal haar eigen liedjes schrijft. Iedereen kent de zangeres met de witblonde haren, de enorme borsten en de sexy kleding die zich bij leven al onsterfelijk heeft gemaakt met nummers als Jolene, I Will Always Love You en Nine to Five. In totaal schreef deze diva 3000 songs en daar mag ze zichzelf best voor op de borst slaan.

Ed Sheeran sliep op straat en hij zocht in de winter warmte op de roosters van de verwarmingspijpen van Buckingham Palace waar hij zijn hit Homeless schreef

Ed Sheeran (33)

Groeide op: zonder huis en met pestkoppen

Geschat vermogen: 288 miljoen euro

Ed Sheeran groeide op in het Engelse Suffolk en in zijn jeugd werd hij constant gepest en getreiterd door klasgenootjes en buurtkinderen. Hij stotterde en dat maakte hem een doelwit van alle pestkoppen uit zijn omgeving. De jonge Ed zong vier jaar lang in een kerkkoor maar zijn inspiratie om elders zijn geluk te gaan zoeken haalde hij uit de muziek en teksten van rapper Eminem, die veel voor hem betekende in zijn puberteit. Toen hij op de middelbare school zat, leerde hij zichzelf gitaar spelen en hij begon met het schrijven van liedjes.

Op zijn zestiende pakte Sheeran zijn biezen en hij vertrok naar Londen om daar muziek te gaan studeren. Zijn geld raakte al snel op en net na zijn muziekopleiding werd hij dakloos. Hij verkocht wat hij bezat en zelfs zijn cd’s deed hij weg om eten en drinken te kunnen kopen. Ed sliep tweeëneenhalf jaar op straat en hij zocht in de winter wat warmte op de roosters van de verwarmingspijpen van Buckingham Palace waar hij zijn song Homeless schreef met daarin de zinnen: “It’s not a homeless night for me, I’m just home less than I’d like to be.” In een interview met de Daily Mail zei hij over die koude winternachten: “Het lukte me in 2008 soms om daar een plek te krijgen maar er was niet altijd ruimte en dan moest ik weg. Dan sliep ik in een koud metrostation. In de winter van 2009 en 2010 had ik hetzelfde probleem.”

Ed Sheeran tijdens een optreden in Manchester.

Gelukkig voor de zanger kwam er daarna snel een einde aan zijn leven als dakloze zwerver want eind 2010 zong Ed wat liedjes in een daklozenopvang toen hij de drugsverslaafde prostituee Angel ontmoette. Sheeran was zo onder de indruk van haar verhaal dat hij zijn lied The A Team voor haar schreef. Dit nummer werd de grote doorbraak voor Sheeran en hij staat sindsdien vol in de schijnwerpers. Hij is inmiddels een grote naam in de muziekindustrie en de rossige, voormalige zingende zwerver vult nu moeiteloos hele stadions tot aan de nok met zijn optredens.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Entertainment
  • ANP, NL Beeld, BrunoPress e.a.