Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Cybercrimeteam Noord-Holland rolt phishing bende op

Het Cybercrimeteam Noord-Holland heeft in samenwerking met de Belgen een gevoelige slag toegebracht aan een Nederlandse phishing bende.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het Cybercrimeteam Noord-Holland heeft op 13, 26 en 27 juni een gevoelige slag toegebracht aan een Nederlandse phishing bende. Dit gebeurde in een 1,5 jaar durende samenwerking met de Federale Belgische Polities, de centrale directie van de zware en georganiseerde criminaliteit en de federale gerechtelijke politie van Hasselt (B).

Buitenland

De groep opereerde vanuit Nederland maar hij richtte zich voornamelijk op België. Computergebruikers in onder meer Antwerpen, Hasselt en Brussel werden aangepakt door deze bende. De afgelopen dagen zijn er 6 Nederlandse verdachten, in de leeftijd van twintig tot dertig jaar aangehouden en zijn er 8 huiszoekingen geweest in Almere en Hoofddorp. Twee verdachten verbleven in het buitenland en kunnen bij hun terugkomst in Nederland bezoek van de politie verwachten.

Huiszoekingen

Bij de huiszoekingen in Noord Holland is er voor ongeveer 43.000 euro cashgeld in beslag genomen maar ook drugs (XTC, hash), 3 nepvuurwapens, echte 9mm patronen, Belgische bankpassen, gebruikte- en nieuwe computers nog in de verpakking en telefoons.

Werkwijze

Een van de werkwijzen was dat slachtoffers bijvoorbeeld een nep SMS kregen, die afkomstig leek van hun bank. In de fake SMS stond dat ze 'in verband met veiligheidsproblemen' een nieuwe app moesten downloaden op hun telefoon. De link voor deze ‘nieuwe app’ stond in de door de criminelen gestuurde SMS. Indien mensen hierop klikten kregen de criminelen toegang tot hun bankgegevens en werd geld van hun rekening overgeboekt of opgenomen. Maar ook werden er middels hacken creditcards en bankpassen besteld op naam van anderen.

Ondermeer via Instagram lokte de bende 'geldezels'.

Geldezels

Ook werden door de groep via Instagram in België zogenaamde 'geldezels' geronseld. Het gaat om jongeren van wie de bankrekening en bankpas tegen een vergoeding werden gebruikt om het buit gemaakte geld door te sluizen of te cashen uit de geldautomaat.

In een van de woningen werden daarnaast zoveel andere goederen in beslag genomen dat er een extra politiebus gebeld moest worden die nodig was om alles af te voeren.