Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Duurzame lifestyle: 5 tips! 

Je bent hier waarschijnlijk omdat je interesse hebt in een duurzame levensstijl. Je weet al dat recyclen, minder plastic gebruiken, energie besparen en je CO2-uitstoot verlagen belangrijk zijn. Tevens kun je ook energie vergelijken en een aanbieder kiezen die gebruik maakt van groene stroom. Maar wist je dat de gemiddelde temperatuur op aarde al met 0,8 graad Celsius is gestegen sinds de industriële revolutie? Als we onze CO2-uitstoot niet beter beheersen, zal de aarde verder opwarmen. We weten ondertussen allemaal dat dit enorme gevolgen heeft voor het milieu, de planten en dieren. Niet te vergeten onze eigen gezondheid. Daarom hebben wij 5 tips verzameld voor een duurzame lifestyle! 

Duurzame

Bespaar op energie 

De eerste en de beste tip is om je energieverbruik thuis terug te dringen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zo kun je ook je energiekosten verlagen. Gemiddeld komt 19% van je totale CO2-uitstoot uit het energieverbruik in je huis. Kies bijvoorbeeld voor betere isolatie, maak de overstap naar zonne-energie, zet de thermostaat een graadje lager, was je een beetje kouder en beperk je douchetijd tot maximaal 5 minuten. Op die manier kun je zowel het milieu beschermen als geld besparen op je energierekening. Wil je meer besparen? Je kunt dan energie vergelijken 3 jaar vast om verzekerd te zijn van een goede deal.

Reis duurzamer

Daarnaast kun je ook duurzamer reizen door een auto te delen. CO2-uitstoot komt niet alleen voor tijdens het rijden, maar ook bij de productie van auto's. Als we de auto's die we al hebben efficiënter gebruiken, hoeven er minder nieuwe auto's geproduceerd te worden. Dit kan simpel via platforms zoals SnappCar. Hier kun je een auto huren van buurtbewoners die hem even niet gebruiken. Handig, toch? Je kunt er van alles huren, van trouwauto's en oldtimers tot verhuisbussen. Zo help je het milieu, leer je de mensen in je buurt kennen en huur je voordelig een auto voor een dagje uit.

Ga bewust om met spullen

Wees ook zuinig met het kopen van nieuwe spullen. Veel van onze milieu-impact komt doordat we constant nieuwe producten aanschaffen. Dit lijkt misschien niet direct vervuilend, totdat je bedenkt dat het uiteindelijk als afval eindigt. Bovendien is 92% van de milieu-impact van nieuwe producten verborgen. Deze impact komt voornamelijk door de productie en het transport van deze producten. Denk aan de CO2-uitstoot van fabrieken, het gebruik van water en land, vervuiling, ontbossing en de gevolgen daarvan voor de biodiversiteit. Hoe kunnen we dat verminderen? Simpelweg door minder te kopen! Minder consumeren of minimaliseren maakt je leven thuis al een stuk duurzamer.

Kies voor alternatieven voor melk en eieren

Wist je dat je je impact op het milieu kunt verlagen door minder zuivel en eieren te consumeren? Vee gebruikt namelijk 83% van alle landbouwgrond, terwijl het maar 18% van onze calorieën levert. Dit kan ook gezondheidsvoordelen hebben, vooral als je lactose-intolerant bent of een allergie hebt. Er zijn genoeg gezonde alternatieven voor koemelk, zoals havermelk, kokosmelk en rijstmelk. Appelmoes, bananenpuree, gemalen lijnzaad en chiazaad zijn prima vervangers voor eieren. Wil je volledig veganistisch eten? Neem dan zeker supplementen, vooral voor vitamines en mineralen zoals vitamine B12 die vooral in dierlijke producten zitten. Het is verstandig om eerst met een arts te overleggen voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt.