Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Goed én slecht nieuws voor Gianni van der B. (Temptation Island) in zaak over crystal meth-lab

Temptation Island-man Gianni van der B. wordt niet meer vervolgd voor betrokkenheid bij een gigantisch meth-lab. Justitie is echter nog niet klaar met hem...

Temptation

Gianni van der B. (32), een omstreden oud-deelnemer van het reality-programma Temptation Island, kreeg gister goed nieuws te horen. Justitie heeft namelijk besloten hem niet langer te vervolgen voor betrokkenheid bij het grootste crystal meth-laboratorium dat ooit in Nederland is aangetroffen.

Van der B. en enkele andere personen werden verdacht op basis van chatverkeer uit berichtendienst ANOM, een app die in het geheim was ontwikkeld door de Amerikaanse FBI. Opsporingsdiensten konden daarmee vrolijk meelezen met criminelen. Justitie stelt na jaren onderzoek echter dat het grootste meth-lab niet aan de verdachten kan worden gelinkt.

Alsnog verdachte

Goed nieuws voor Van der B. dus, al moet daar direct een kanttekening bij worden geplaatst: justitie vervolgt hem alsnog voor het produceren van crystal meth, alleen koppelt het OM dat niet specifiek aan het megalab in Nederweert. Berichten die gelinkt worden aan Gianni van der B. lijken namelijk wel over crystal meth-productie te gaan. Daarnaast wordt de gevallen reality-ster verdacht van verboden wapenbezit.

Mega-lab

Het meth-lab werd in 2021 aangetroffen in het Limburgse Nederweert. De ontdekking werd direct groot nieuws, omdat het om een forse fabriek ging. Het grootste meth-lab ooit aangetroffen in de lage landen. Met het Limburgse laboratorium kon naar schatting 100 kilo methamfetamine, de officiële term voor crystal meth, per dag worden gemaakt - dat komt neer op een dagelijkse handelswaarde van 1 miljoen euro. De straatwaarde was waarschijnlijk een veelvoud van dat.

In maart van 2022 werden er meerdere arrestaties verricht. De politie doorzocht ook woningen en bedrijfspanden van Gianni van der B., maar de Temptation-ster kon niet direct worden opgepakt omdat hij nog in Dubai zat. Dezelfde maand meldde hij zich alsnog bij de politie. Enkele maanden later kwam hij weer op vrije voeten. Van der B. is nog steeds verdachte in de zaak.

Witwasonderzoek

Daarnaast is de 32-jarige Limburger verdachte in een andere drugszaak én zijn Van der B. en zijn vriendin Melissa van de V. nog altijd onderdeel van een witwasonderzoek. In mei 2023 deed de politie invallen bij een woning en een bedrijfspand van Gianni.

"Naast verschillende gegevensdragers en auto's zijn ook nog een e-bike, fitness apparatuur en contant geld inbeslaggenomen", aldus de politie Weert destijds. "Ook is beslag gelegd op verschillende bankrekeningen."

Gianni en Melissa deden in 2020 mee aan het reality-programma Temptation Island, maar moesten de show vroegtijdig verlaten omdat ze stiekem telefoons mee hadden gesmokkeld, terwijl ze geen contact met elkaar mochten hebben.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Temptation Island / RTL