Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Astrid Holleeder openhartig over criminele broer: 'Het komt erop neer dat mijn zusje aan de beurt was'

Mede dankzij de getuigenverklaringen van zijn zussen kreeg Willem Holleeder levenslang. Maar ook voor zus Astrid is de vrijheid nog altijd ver te zoeken.

Holleeder

In 2019 werd Willem Holleeder voor de zoveelste maal veroordeeld. Dit keer wegens het geven van vijf moordopdrachten (Cor van Hout, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl). Hij kreeg levenslang opgelegd. In 2022 werd de levenslange straf bevestigd door het gerechtshof.

De verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja, die zelf contact zochten met justitie, hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Astrid had zelfs in het geheim, met met gevaar voor eigen leven, geluidsopnames gemaakt van haar broer. De topcrimineel was op z'n zachtst gezegd niet blij met zijn zussen. Hij noemde Astrid een 'smerige leugenaar' en stelde dat ze hem levenslang wilde aansmeren.

Super pijnlijk

Willem Holleeder zit inmiddels alweer een tijdje achter tralies in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Maar ook het leven van Astrid is niet meer wat het geweest is. Ze krijgt nog steeds beveiliging en woont als een soort kluizenaar op een geheime locatie.

Maar dankzij haar dochter, Miljuschka Witzenhausen, krijgt haar leven nu wat meer kleur, zo werd deze week bekend. Witzenhausen presenteert momenteel het Qmusic-ochtendprogramma met Mattie Valk, en moeder Astrid krijgt een rolletje in de show. Ze gaat adviezen geven aan luisteraars.

In een gesprek met de zender is Astrid Holleeder openhartig over de huidige situatie. Miljuschka leidt het gesprek in en noemt de gebeurtenissen van de afgelopen jaren 'super pijnlijk' en een 'groot familiedrama'.

Miljuschka: "Wij leven allemaal heel erg beschermd, met veel beveiliging, weinig bewegingsvrijheid. Maar wel hebben we een einde kunnen maken aan dat hele nare, lange verhaal, dat eigenlijk al sinds de jeugd van mijn moeder speelt."

'Komt erop neer dat mijn zusje aan de beurt was'

Witzenhausen vertelt geëmotioneerd dat bezoekjes van of aan haar moeder op verjaardagen en feestdagen 'een absolute no go' zijn. Ze mist de normale dingen in het leven.

"Zoals met kerst of zo, gewoon je familie bij elkaar", aldus Miljuschka. "Nu zijn we heel hecht met elkaar, dus dat trekken we wel recht, maar soms wil je ook gewoon normaal zijn."

Moeder Astrid blikt vervolgens terug op de beslissing om te getuigen tegen Willem: "Als de vraag zou zijn: zou je het nog een keer doen, zou je het overnieuw doen? Nee… Dat vind ik wel echt… Nee, voor haar ( dochter Miljuschka, red.). Voor mezelf wel. Voor mezelf kan ik wel zeggen, dan had ik het toch gedaan, want ik kon niet anders. Het voelde ook alsof het echt niet anders kon. Want het liep ook echt de spuigaten uit. Het komt erop neer dat mijn zusje aan de beurt was. En daar was de opdracht al voor gegeven. Kijk, als het eenmaal gebeurd is, kun je er niets meer aan doen. Maar als je eenmaal weet dat het gaat gebeuren, en dat 'ie dat met je eigen zusje van plan is... met zijn eigen zusje van plan is, ja, dan kan je niet meer wegkijken. Dan moet je gewoon in actie komen. Dus ja."

Wordt niet normaler

Astrid verwacht overigens niet dat haar leven ooit normaler wordt.

"Het zijn wel gevangenissen waar ze inzitten, met een streng regime", legt ze uit, "maar dat wil niet zeggen dat ze niet gewoon door kunnen gaan met alles wat ze al deden. Ze noemen dat heel chique: voortgezet crimineel handelen in detentie. Maar het is gewoon doorgaan met wat je deed, maar dan van binnenuit. Het kost wel veel, maar iedereen heeft wel wat."

In de radiostudio wordt hard gelachen om die laatste opmerking. Astrids situatie is immers een stuk extremer dan de sores van de gemiddelde Nederlander. Toch relativeert ze haar eigen problemen en alle beperkende maatregelen.

Over Astrids nieuwe klus bij Qmusic is dochter Miljuschka tot slot duidelijk: het gaat niet over crime. Haar moeder gaat vooral advies geven over relaties, werk, kinderen en meer van dat soort luchtige onderwerpen.

Witzenhausen: "Niks met strafrecht. Absoluut niet."

Misdaad
  • AD, Qmusic
  • NL Beeld / Pro Shots