Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lange Frans blikt terug op samenwerking met Holleeder: 'Willem heeft groot gevoel voor humor'

Lang, lang geleden klopte Willem Holleeder aan bij Lange Frans voor een samenwerking. De rapper blikt terug op die tijd.

Holleeder

In NandoLeaks, de podcast van Fernando Halman, spreekt Lange Frans onder meer over zijn tijd met Baas B, alle successen die hij behaalde, het gecanceld worden wegens zijn kritische geluid over de covid-maatregelen en nog veel meer andere zaken. Eén van die andere zaken: zijn samenwerking met topcrimineel Willem Holleeder.

Holleeder op de plaat

"Eén van de dingen die ik van jou vond, was dat je een plaat opnam met Willem Holleeder", stelt Fernando Halman in zijn podcast, waarna Frans moet grinniken.

"Kijk, het is niet alsof Willem Holleeder daarop opera zingt alsof 'ie Pavarotti is. (...) Hij zegt twee zinnen aan het begin van de plaat inderdaad", antwoordt de rapper.

Het nummer waar Frans en Fernando over spreken heet 'Willem is Terug', een track uit 2012. In die tijd liep de Amsterdamse crimineel nog vrij rond en was hij onder meer te gast in het NPO-programma College Tour.

Frans: "Ik kwam in contact met Willem Holleeder. Dit was in de tijd dat 'ie zijn straf had uitgezeten. Hij was een vrij man. Hij is toen ook getypeerd in de media als de knuffelcrimineel. Hij reed door Amsterdam, hij was lekker op terrasjes biertjes aan het drinken, hij was met mensen aan het praten, hij ging met mensen op de foto. En in die tijd was hij een column aan het schrijven voor de Nieuwe Revu."

De rapper legt uit dat de twee in contact kwamen en het goed met elkaar konden vinden. Holleeder vroeg Frans vervolgens om zijn column aan te kondigen en te promoten met een liedje.

'Nooit gevoel gehad dat het niet relaxed was'

"Tegelijkertijd dacht ik: Ja, iedereen in de hiphop wil toch een soort straatwaarde meebrengen. Iedereen wil toch z'n gangsteraspect erin gooien. Ik zeg oké, als ik dan dít doe, dan is dat ook wel weer gecoverd voor de aankomende tien jaar", lacht Frans. "Zodoende hebben we dat in mekaar gezet."

Fernando, duidelijk onder de indruk van de samenwerking, vraagt zich af of de rapper zich nog ingehouden heeft met grapjes en dergelijke. Aangezien hij op dat moment toch met een topcrimineel te maken had.

Frans: "Nee, Willem heeft een groot gevoel voor humor. Ja, ja, ja. Kijk, en ik moet ook zeggen: ik heb hem in een bepaalde periode leren kennen dat alles vrij relaxed was. Je bent natuurlijk wel topcrimineel, dus niet alles... Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat het niet relaxed was."

Het is overigens niet de eerste keer dat iemand in Fernando's podcast een verhaal uit de doeken doet over Willem Holleeder. In maart van dit jaar vertelde dj Jean nog waarom hij een peperdure Rolex van de topcrimineel cadeau kreeg.

Holleeder

Eind 2014 werd Holleeder, die eerder straffen uitzat voor de ontvoering van Heineken en het afpersen van vastgoedhandelaren, opnieuw aangehouden. Dit keer in verband met de liquidaties op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Later kwamen daar meer verdenkingen bij, en in 2019 werd 'De Neus' tot levenslang veroordeeld wegens het geven van vijf moordopdrachten (Cor van Hout, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl). In 2022 werd de levenslange straf bevestigd door het gerechtshof.

Entertainment
  • NandoLeaks
  • NL Beeld / Arjo Frank