Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Week van Toen: Met de vlam in het wijf (1988)

Elke week poetsen we een pareltje op uit het rijke archief van Panorama (anno 1913). Deze week, uit editie 33, 1988: ‘Kijk nou, een meissie achter het stuur’

Week

Vrouwen achter het stuur van een vrachtwagen zijn allang niet meer zo zeldzaam als een soa bij een zuster in het klooster. Maar we moeten ook niet overdrijven: nog altijd ‘maar’ 5 procent van alle vrachtwagenchauffeurs is vrouw, dus de kans dat je er eentje tegenkomt aan de kant van de weg met een broodje bal voor de neus is nog steeds niet al te groot.

Corrie was ook pas 18 toen ze voor het eerst achter het stuur van een vrachtwagen kroop: “Mijn broer, ook chauffeur, vroeg nog of ik wel durfde, maar toen zat ik al achter het stuur en op de snelweg.” Van mannen kreeg ze nauwelijks commentaar, zei ze: “Ik pest ze weleens met: kun je nagaan wat een dom beroep het is als zelfs een vrouw het kan doen.”

‘Ze vragen waar de chauffeur is en schudden heel eigenwijs hun hoofd als ik zeg dat die voor hen staat’ 

Monique, ook pas 20, deed eerst nog een verpleegstersopleiding voordat ze verliefd werd op de versnellingspook en verslaafd raakte aan de dieseldampen. De meewarige blikken bij het eerste transportbedrijf waar ze aanklopte, deden daar niks aan af: “Wat moet dat hier? zeiden ze tegen me. Vrouwen denken dat ze maar alles kunnen tegenwoordig!” Als vrouw stond je sowieso al met 3-0 achter voordat je de cabine in klom, zei Monique: “Je moet als vrouw extra goed presteren. Ik wil weleens instappen en dan staan er mannen bij te kijken van: die rijdt daar toch niet mee weg. Of ze vragen waar de chauffeur is en schudden heel eigenwijs hun hoofd als ik zeg dat die voor hen staat.”

Yvonne, 24, wond er ook al geen doekjes omheen: “Hoe langer de pook, hoe beter!” En hoe meer ook zij te maken kreeg met schunnige opmerkingen van mannelijke collega’s, hoe harder zij de bal terugkaatste: “Ik weet niet hoe vaak ik al ben uitgenodigd in een cabine, maar daar bedankte ik altijd vriendelijk voor. Dan zei ik: Met zo’n buik weet ik niet of er nog wel plek is voor mij.”

Het waren allemaal vrouwen die niet zouden misstaan in een tv-programma als Meiden die rijden van omroep Powned, dat niet toevallig weer op zoek is naar nieuwe kandidaten, weten we uit zeer betrouwbare bron. Dus voel je je aangesproken, meld je dan daar vooral aan.