Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Fairphone; een duurzame keuze of kat in de zak? 

Duurzaamheid -en een toenemende bewustwording daaromtrent- krijgt steeds meer aandacht. Iets wat logisch is gezien de klimatologische ontwikkelingen. Op ieder gebied zien we duurzame en goede ideeën voorbijkomen, van bewuster zijn qua reizen tot een duurzaam en slim huis. Maar ook op het gebied van technologie lijkt duurzaamheid nu zijn intrede te doen.

fairphone

Een mooi voorbeeld daarvan is het merk Fairphone. Een merk zoals de naam al doet vermoeden; Gericht op het duurzaam produceren en gebruiken van de smartphone. Maar of dit ook echt een goede keuze is en je qua kwaliteit er hetzelfde van mag verwachten als van een ‘gewone’ smartphone? Hier vind je een eerlijke fairphone 5 review. 

Wat is Fairphone? 

Fairphone is een smartphone die geproduceerd wordt door een Nederlands bedrijf. Dit bedrijf heeft voor het eerst een telefoon geproduceerd in 2013 en is daarna doorgegaan met de ontwikkeling ervan. Daarmee komen we in 2024 uiteindelijk uit op de Fairphone 5. Deze is in september 2023 verschenen, en het onderscheidt zich daadwerkelijk van zijn concurrenten op de markt. De Fairphone is er op gericht dat hij niet alleen duurzaam is geproduceerd, maar ook een lange tijd meegaat. Dit kun je merken aan de onderdelen die eenvoudig te vernieuwen zijn en tevens de lange levensduur van het besturingssysteem. Door deze combinatie is te stellen dat het een zeer duurzaam merk is.  

De Fairphone 5 

De makers en bedenkers van Fairphone waren hun tijd al ver vooruit. Het is daarom vandaag de dag de meest duurzame keuze. Maar qua kwaliteit is het óók nog eens een goede keuze. Natuurlijk is het niet de telefoon die je per se koopt voor de baanbrekende technologie, maar vooral voor het complete pakket wat je krijgt. Van een telefoon die gemaakt is van gerecycled plastic en gemaakt door middel van groene stroom, kun je niet anders dan een goed gevoel krijgen.  

Lees ook: Klant wil meer betalen voor duurzaam product

Wanneer men inzoomt op de technische specs dan zie je dat het scherm met een resolutie van 2700 bij 1224 pixels en een snelheid van verversing van 90 Hz het een goede keuze is. Het scherm van 6,4 inch is ook ruim voldoende voor werk- en pleziergebruik. Waterdicht? Dat is hij dan helaas ook weer niet. Daarvoor krijg je dus wel weer terug dat je hem zelf kunt repareren, dat was anders niet mogelijk geweest. De interne opslag is door middel van een micro SD kaart eenvoudig uit te breiden van 256 GB tot maar liefst 2 TB. Iets wat ideaal is bij een telefoon die vele jaren meegaat. Ook de batterij is duurzaam, het gaat namelijk eenvoudig de hele dag mee. Wat betreft de software zit je ook goed, deze is zo ontwikkeld dat deze veel langer geüpdatet kan worden dan bij andere merken, wat er dus voor zorgt dat ook dit geen reden is tot de aanschaf van een nieuwe.

Ten slotte nog de twee 50-megapixelcamera’s, want naast de hoofdcamera is er ook een ultragroothoekcamera voor je groepsfoto’s en panorama’s. De camera’s zijn het beste te gebruiken wanneer je de foto’s in het (dag)licht maakt, en je moet het wel goed stil houden. Maar voor recreatief gebruik zijn het camera’s die een ruime voldoende scoren.  

Kortom, wanneer je uitzoomt en naar het gehele concept van de Fairphone kijkt dan kun je niet anders dan een heel goed gevoel krijgen. Het is een telefoon die voldoet aan de eisen van vandaag de dag maar ook één die jarenlang meegaat. Dus niet alleen de productie is duurzaam, ook het gebruik in de volgende jaren is gegarandeerd. Onderdelen kun je zelfs zelf vervangen, iets wat bij geen andere telefoon zo eenvoudig gaat.